1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerZwanger zijn zonder het te weten

  Zwanger zijn zonder het te weten: zo kan dat

  ZP® - Magazine

  , 4 januari 2023 16:32Laatste update op: 4 januari 2023 16:38

  Zwanger zijn zonder het te weten? Het klinkt voor veel vrouwen als een nachtmerrie, voor anderen als compleet onrealistisch. Want hoe kun je nu zwanger zijn en niks doorhebben van de zwangerschapssymptomen? Toch overkomt dit veel vrouwen, wij leggen uit hoe dit kan.

  Er zitten verschillende oorzaken achter een zwangerschap die aan een vrouw voorbij gaat. Dit komt bij zo’n 1 op de 475 zwangerschappen voor en wordt ook wel een onzichtbare zwangerschap genoemd.

  Zwanger zonder dat je het weet

  Een groeiende buik, misselijkheid, meer eetlust, en schopjes in je buik: je zou toch zeggen dat iedere zwangere vrouw merkt dat ze in verwachting is. Het komt toch echt soms voor dat vrouwen niet weten dat ze een baby op komst hebben tot het moment dat hij geboren wordt.

  Hoe kun je zwanger zijn zonder het door te hebben?

  Verschillende factoren kunnen een onzichtbare zwangerschap veroorzaken:

  • Psychisch ontkennen: als een vrouw ongewenst zwanger is kan ze het soms zó willen wegdrukken, dat ze gelooft dat ze niet zwanger is. Terwijl ze eigenlijk aan de hand van de symptomen weet dat ze wel zwanger is.
  • Schijnmenstruatie tijdens de zwangerschap: Vrouwen die niet weten dat ze zwanger zijn, hebben vaak meer bloedingen tijdens de zwangerschap dan vrouwen die wel weten dat ze zwanger zijn. Daarom denken ze vaak dat ze aan het menstrueren zijn en dus niet zwanger zijn.
  • Twee baarmoeders: sommige vrouwen hebben twee baarmoeders. Met deze zeldzame aandoening nestelt de baby zich in de baarmoeder die het dichtst bij de rug ligt, waardoor de buik nauwelijks groeit.
  • Onvoldoende hCG hormoon: een zwangerschapstest wordt positief als je zwanger bent en voldoende hCG hormoon aanmaakt. Sommige vrouwen maken onvoldoende van dit hormoon aan, waardoor alle zwangerschapstesten negatief kunnen zijn.
  • Minder kwaaltjes: vaak hebben vrouwen die niet weten dat ze zwanger zijn minder last van kwaaltjes, zoals misselijkheid, hormonale schommelingen en buikpijn. Vaak is de buik ook minder goed zichtbaar, waardoor de zwangerschap niet opvalt.
  • Ligging placenta: in sommige gevallen ligt de placenta voor de baby in de buik. Daardoor zijn de schopjes bijna niet voelbaar van buitenaf.
  • Onregelmatige menstruatie: als je menstrueert kun je (in de meeste gevallen) met zekerheid zeggen dat je niet zwanger bent. Een onregelmatige menstruatie kan ervoor zorgen dat iemand niet opmerkt dat ze zwanger is, omdat ze niet weet wanneer ze ongesteld zou moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand net is begonnen met haar menstruatie of als ze op leeftijd is en haar menstruatie begint te verminderen.
  • Miskraam: Een miskraam kan ook voorkomen dat iemand op de hoogte is van een zwangerschap. Een miskraam is een spontane abortus die meestal vroeg in de zwangerschap plaatsvindt. Soms kan een miskraam zo vroeg plaatsvinden dat iemand niet eens op de hoogte is dat ze zwanger was
  • Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap: Dit is een andere reden waarom iemand niet op de hoogte kan zijn van een zwangerschap. Dit gebeurt wanneer het bevruchte ei zich in de eileider nestelt in plaats van in de baarmoeder: een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Dit kan pijnlijk zijn en kan leiden tot bloedingen, maar sommige mensen hebben helemaal geen symptomen.

  Wat doe je als je zwanger bent zonder dat je het wist?

  Het is de schrik van je leven als je laat in de zwangerschap, of soms op het moment van de bevalling, erachter komt dat je zwanger bent. Vaak moet je dan in een extreem korte tijd alle voorbereidingen treffen voor de komst van de baby, financieel alles op orde krijgen, je inlezen voor de bevalling en babynamen uitzoeken. Niet geheel onbelangrijk, moet er door een gynaecoloog en verloskundige gekeken worden of de baby wel gezond is. Veel vrouwen gaan namelijk gewoon door met roken, drinken en anticonceptie omdat ze geen idee hadden van de zwangerschap.

  Als je ongewenst zwanger bent, dan is het vaak al te laat voor een abortus: dit kan tot 24 weken zwangerschap. In de meeste gevallen bereiden vrouwen zich dus alsnog in korte tijd voor op de komst van een baby, maar je kunt ook kiezen om je kind af te staan voor adoptie.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard