1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger van een tweeling of meerling: alles wat je moet weten

    Gepubliceerd op: 7-4-2020Bewerkt op: 2-7-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-4-2020Bewerkt op: 2-7-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Je bent zwanger en bij de eerste echo blijkt dat het een tweeling, drieling of zelfs vierling is. Maar hoe verschilt deze zwangerschap van een zwangerschap van één baby? We hebben alles over een tweeling- en meerlingzwangerschap voor je op een rij gezet.

    Zwanger van een tweeling of meerling

    Wist je dat ongeveer één op de 80 zwangerschappen een tweeling- of meerlingzwangerschap is? Wanneer je tijdens de eerste echo of termijn echo van de verloskundige te horen krijgt dat er meerdere hartjes kloppen is dat vaak een grote verrassing. Een zwangerschap is voor veel stellen al een spannende periode, en het bericht dat het om een tweeling of meerling gaat maakt het vaak nog spannender. Er komen allerlei vragen naar boven. 'Hoe gaan we dit doen?', 'Moeten we nu groter gaan wonen?', 'Hoe verloopt een bevalling van een tweeling?'. Allemaal logische vragen. Stel de medische vragen aan je verloskundige, zij kan je verduidelijking geven en daarmee ook geruststelling. Wat betreft het praktische verhaal; probeer het eerst te verwerken en dan er rustig voor te gaan zitten. Vergeet niet dat je nog een aantal maanden hebt te gaan en het niet vandaag allemaal geregeld moet worden. En gelukkig zijn er allerlei (creatieve) oplossingen zoals een duo kinderwagen, een babykamer voor meerdere baby's en een tweeling draagzak.

    Eeneiig of twee-eiig

    Je bent zwanger van een tweeling, maar zijn ze een- of twee-eiig? Wanneer er een dubbele eisprong is geweest, zal het een twee-eiige tweeling zijn. Er zijn dan twee eitjes gesprongen. De baby's hebben een eigen DNA en lijken niet meer op elkaar dan een ander broertje of zusje. Zijn er niet twee eicellen bevrucht, maar één? En groeit dit uit tot een tweeling? Dan is het een eeneiige tweeling. De kindjes lijken dan als twee druppels water op elkaar, net als hun DNA. Leuk weetje: een derde van de tweelingzwangerschappen is een eeneiige tweeling en een eeneiige tweeling is altijd van hetzelfde geslacht.

    Wanneer is de kans op een tweeling of meerling groter?

    • Wanneer er tweelingen of meerlingen in jouw familie of de familie van je partner voorkomen.
    • Je leeftijd: wanneer je 25 bent is de kans 1 op 90, wanneer je 40 bent is dit 1 op 60.
    • Wanneer je zwanger wordt door middel van een vruchtbaarheidsbehandeling. Door de extra hormonen kunnen er meerdere eitjes worden bevrucht. Bij IVF worden er soms ook meerdere bevruchte eicellen teruggeplaatst.

    Verschillen meerlingzwangerschap vs eenlingzwangerschap

    Medische indicatie: zwangerschap en bevalling

    Wanneer je zwanger bent van een tweeling of meerling, krijg je een medische indicatie. De controles vinden dan bij de gynaecoloog plaats in plaats van bij de verloskundige en zullen vaker plaatsvinden dan bij een eenling. Ook zal de bevalling in het ziekenhuis plaatsvinden.

    Kortere zwangerschap tweeling of meerling

    Een zwangerschap van een tweeling of meerling is een paar weken korter dan een eenlingzwangerschap. Een tweeling of meerling wordt vaak tussen 36 en 38 weken geboren. Waar 42 weken bij een eenling de maximale draagtijd is, is dat bij een meerling 38 weken. Na 38 weken kunnen er complicaties ontstaan. Ook ben je zelf rond 38 weken klaar voor de bevalling, want een meerlingzwangerschap is een stuk zwaarder.

    Hogere gewichtstoename tweeling of meerling

    Tijdens de zwangerschap van een eenling kom je gemiddeld 11 tot 15 kilo aan. Bij een tweeling- of meerlingzwangerschap ligt dit iets hoger, namelijk tussen de 12 en 18 kilo.

    Zwangerschapsverlof tweeling of meerling

    Wanneer je zwanger bent van een tweeling of een meerling, heb je recht op een langer zwangerschapsverlof. Je hebt dan recht op 10 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Dit komt neer op 20 weken in plaats van 16 weken bij een eenling.

    Kraamzorg tweeling of meerling

    Na de bevalling heb je bij een tweeling of meerling recht op 2 uur extra kraamzorg per dag. Ook gaat het om een periode van 10 dagen. Moeten de baby's eerst in het ziekenhuis blijven? Dan kan het zijn dat je recht hebt op verlate kraamzorg.

    Borstvoeding tweeling of meerling

    Een tweeling of een meerling kun je, net als een eenling, borstvoeding geven. Je borsten maken genoeg melk aan, want de melkproductie is hoger bij een tweeling of meerling. Om je hier goed op voor te bereiden kun je bij een lactatiekundige of borstvoedingsspecialist terecht.

    Klachten en complicaties tweeling- en meerlingzwangerschap

    Een zwangerschap van een tweeling of meerling verloopt vaak net iets anders dan een zwangerschap van één baby. Er kunnen dan ook andere klachten, kwaaltjes en complicaties zijn of eerder in de zwangerschap optreden.

    • Rugpijn: je draagt twee of meerdere kindjes met je mee, dit zorgt ervoor dat je rug sneller overbelast kan raken en je last krijgt van rugpijn.
    • Misselijkheid: bij een tweeling of meerling is er meer hCG aanwezig waardoor je extreme misselijkheid kunt ervaren.
    • Harde buiken, striae en vermoeidheid: er groeien meerdere kindjes in je baarmoeder, waardoor je baarmoeder sneller groeit dan bij een eenling. Hierdoor ervaar je klachten als harde buiken, striae en vermoeidheid eerder in de zwangerschap.
    • Vroeggeboorte: tijdens een zwangerschap van een tweeling of meerling rekt je baarmoeder verder uit. Dit kan ervoor zorgen dat weeën eerder op gang komen en er sprake is van een vroeggeboorte. Je wordt dan in het ziekenhuis geobserveerd. Indien dit voor week 35 is, worden de weeën geremd.
    • IJzer of foliumzuur tekort: dit komt vaak voor tijdens een tweeling- of meerlingzwangerschap. Je zult dan tabletten krijgen om dit ijzertekort offoliumzuurtekort aan te vullen.
    • Hoge bloeddruk: het bloed dat door je lichaam wordt rondgepompt is dubbel zoveel. Dit kan een hoge bloeddruk veroorzaken.
    • Groeiachterstand: bij een tweeling- of meerling gaat de groei na 32 weken een stuk minder hard dan bij een eenling. Ook komen ze eerder ter wereld. Hierdoor hebben tweelingen en meerlingen vaak een lager geboortegewicht.
    • Stuitligging: wanneer er meerdere baby's in je buik bewegen is de kans groot dat één of beide baby's in een stuitligging liggen. Dit kan gevolgen hebben voor de soort bevalling.
    • Tweelingen Transfusie Syndroom (TTS): soms delen de baby's dezelfde placenta, wat TTS als gevolg kan hebben. De verdeling van het bloed van de baby's is dan niet goed. De ene baby kan juist te weinig bloed krijgen en de andere baby teveel.
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard