1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Zwanger en relatieproblemen

    Gepubliceerd op: 1-4-2018Bewerkt op: 10-1-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-4-2018Bewerkt op: 10-1-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Sandra de Cocq
    Niet elke zwangerschap gaat van een leien dakje. Er kunnen ook zaken misgaan en dat kan tot gevolg hebben dat de relatie tussen jou en je partner flink onder druk komt te staan. Hieronder bespreek ik een aantal van die situaties met daarbij tips wat je kunt doen en waar je terecht kunt.

    Als het mis gaat mis tijdens de zwangerschap

    Wanneer er problemen tijdens de zwangerschap ontstaan, met de baby of met de aanstaande moeder, kan dat behoorlijk wat druk leggen op je relatie. Wanneer je merkt dat het niet lekker loopt in jullie relatie of dat jullie uit elkaar groeien, zoek dan contact met een relatietherapeut.Mensen wachten vaak lang met hulp zoeken, waardoor relatieproblemen alleen maar groter worden, terwijl het met relatietherapie meestal wel op te lossen is.

    Gemengde gevoelens of een ongewenste zwangerschap

    Sommige vrouwen hebben twijfels over hun zwangerschap of willen geen kind. Dit kan voortkomen uit nare, eerdere ervaringen, zwangerschap door verkrachting, veranderende omstandigheden of een ongeplande zwangerschap. Blijf niet in je eentje rondlopen met deze gevoelens en schaam je er niet voor.

    Praat erover met je partner of een andere vertrouwenspersoon; mogelijk kunnen jullie er samen een oplossing voor bedenken. Komen jullie er niet uit, dan kun je hulp zoeken bij het Fiom – specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen.

    De moeder komt er alleen voor te staan tijdens de zwangerschap

    Dit kan komen doordat de partner in de zwangerschap overlijdt of dat de relatie verbroken wordt. Beiden zijn enorm ingrijpende gebeurtenissen waarbij je als aanstaande moeder veel hulp en steun nodig hebt. Zowel in praktische zin – regelzaken, alles in orde maken voor de komst van de baby, zorg voor een ouder broertje of zusje, huishouden, als in emotionele zin.

    Er komt ontzettend veel op je af en dat terwijl je in een stormvloed van emoties zit, zoals verdriet, boosheid en angst. Vraag hulp bij mensen om je heen en omring je met mensen bij wie jij je veilig en vertrouwd en geliefd voelt. Wees lief voor jezelf en zorg goed voor jezelf. Zorg voor een goed evenwicht tussen afleiding zoeken en ook de tijd en rust nemen voor het verwerken van wat je overkomen is.

    Zoek zo nodig professionele hulp; dat kan natuurlijk ook in een later stadium, als je na de geboorte van je baby merkt dat je niet weet hoe je het moet hebben of veel last hebt van wat er gebeurd is. En soms is hulp nodig om met de ex-partner tot goede afspraken te komen over jullie kind.

    Alles gaat goed, maar toch…

    Soms vinden partners het lastig om jouw gevoelens te begrijpen en weten niet goed hoe ermee om te gaan. Als dat bij jouw partner ook zo is, kun je hem/haar misschien helpen door te vertellen wat je fijn zou vinden: wat kan jouw partner doen en zeggen, of juist niet, om jou te steunen?

    In een relatie denken we vaak dat de ander ons zó goed kent, dat hij/zij uit zichzelf zou moeten weten wat er in ons omgaat en wat zou helpen. Maar dat is niet het geval; je zult meestal zelf duidelijk moeten zijn tegen je partner waar je behoefte aan hebt.

    Vraag om hulp

    Het valt niet mee om het hoofd te bieden aan mogelijke problemen tijdens de zwangerschap en dan ook nog relatieproblemen op te lossen. Schroom niet om om hulp te vragen. Je kunt het met je verloskundige bespreken of met je huisarts; zij kunnen met jou bekijken of het raadzaam is om (andere) professionele hulp in te roepen.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard