Zo kun je je partner meer betrekken bij de zwangerschap
Zwanger zijn, hoef jij als vrouw, niet alleen te doen. Ja, het dragen, dát kan alleen jij als de aanstaande moeder en je partner kan hierin een grote rol spelen. Jullie worden samen ouders, kijken beiden uit naar de op komst van de baby. Dat voelen, die enorme kriebels in je buik voelen, het is magisch. Jullie gaan echt sámen ouders worden.
Verbinding of hechting begint al bij het samen fantaseren over een mogelijke zwangerschap. Samen zwanger worden, begint dus al vóór de conceptie. Hoe geef je daar samen vorm aan?
Lees ook:
Couvade syndroom: partner heeft ook zwangerschapskwaaltjes5 tips om samen te genieten van de zwangerschap
-
Ga altijd samen naar de verloskundige/gynaecoloog. Daarmee deel je het samen zwanger zijn. Maak je de vorderingen mee van het groeien van jullie kindje. Krijg je mee wat er gezegd wordt. Bovendien is het enorm verbindend tussen jullie als aanstaande ouders, maar ook voor jullie toekomstige kindje;
-
De verbinding met de baby die jij als aanstaand moeder voelt kan nooit zo intens zijn als dat je partner die ervaart. Toch is bewust contact vanuit je partner heel goed mogelijk. Door regelmatig zijn hand(en) op jouw buik te leggen, zal jullie kindje ervaren dat deze anders voelen dan jouw handen. Jullie kindje heeft namelijk al bewust tastzin-gevoel rond de 10 weken in de buik.
Lees ook:
Seks en zwangerschap, blijft alles hetzelfde?-
Daarnaast kan het heel fijn zijn om ook verbaal contact te maken met jullie kindje. Ook hier geldt dat dit voor jou als moeder makkelijker is dan voor je partner. Positieve gedachten alleen als zijn voelbaar voor de baby, alsook stress momenten. Zingen, hardop praten tegen jullie kindje in de buik, allemaal mogelijk voor een intensere verbinding met jullie kindje. De kleine raakt vertrouwd met jouw stem. Zo kan jouw partner zijn hoofd naar de buik brengen en hardop tegen jullie kindje praten. Ook al begrijpt het de gesproken taal nog niet, het gaat meer om de intentie achter de woorden en die verstaat de kleine wel.
-
Alvast nadenken over de bevalling is eigenlijk een must. Hoe willen jullie bevallen? Waar voelen jullie je beiden comfortabel bij? Hoe gaan we hier vorm aan geven? Zomaar wat vragen om over na te denken, wat weer heel verbindend werkt, ook richting de baby. Stel een zwangerschapsplan op, visualiseer de ideale bevalling. Hoe welkom de kleine is, hoe jullie naar hem/haar uitkijken. Jij als moeder moet het ‘werk’ doen en jouw partner kan de randvoorwaarden creëren, zodat jullie het écht samen doen
Lees ook:
11x de grootste ergernissen van zwangere vrouwen- Samen zwanger is ook samen praten over hoe jullie ouders willen zijn. Hebben jullie er ooit wel eens over gesproken wat jullie belangrijk vinden in het leven en aan jullie kindje mee willen geven? Zijn er zaken in jullie eigen opvoeding die wellicht nog onderzocht en aangekeken dienen te worden, vóórdat jullie baby komt? Wellicht is dan het kaartspel met vragen die ertoe doen een uitnodiging om het er eens samen dieper over te hebben.
En lopen jullie (samen) vast in zaken, bespreek het met de verloskundige, zij kan jou verder helpen en eventueel doorverwijzen naar een psychotherapeut of psycholoog. Een ander van een afstandje mee laten kijken, kan soms heel verhelderend werken. En nee, het is niet gek om hulp te vragen, het is juist heel krachtig om aan te durven geven: 'ik weet het even niet, wil jij mijn spiegel zijn?'
Lees ook:
Mom brain: dit gebeurt er met je hersenen als je moeder wordt!