1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Wanneer en wat kan je baby horen in de buik? Wat zijn de effecten hiervan?

  Gepubliceerd op: 5-24-2020Bewerkt op: 2-27-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-24-2020Bewerkt op: 2-27-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Hartstikke leuk wanneer je baby wat kan horen vanuit de buik, maar vanaf wanneer kan dit eigenlijk? Wat kan je baby dan precies horen, en wat is het effect hiervan tijdens en na de zwangerschap? Wij zochten het voor je uit!

  Vanaf wanneer kan je baby in de buik horen?

  Iedere zwangere vrouw praat wel eens tegen haar baby tijdens de zwangerschap. Vanaf ongeveer 20 weken begint het gehoor van je baby in je buik zich steeds meer te ontwikkelen. Hij kan nu naar je hartslag luisteren, het rommelen van je maag, jouw stem en harde geluiden van buitenaf. Vanaf week 24 kan je baby steeds meer horen!

  Wat kan je baby horen in de buik?

  Ook stemmen van je partner, eventuele broertjes of zusjes en dagelijks geluiden van het huishouden worden vanaf week 24 steeds meer herkenbaar voor je kindje. Ook kan je kleintje muziek horen die je opzet! Het is dus een erg goed idee om muziek op te zetten die je na de bevalling ook nog wilt horen. Grote kans namelijk dat je baby hier rustig van wordt als hij geboren is. Jouw stem is wordt steeds bekender voor je baby vanaf week 24, waardoor hij zelfs kan merken of je vrolijk bent of gestrest aan je stem.

  Wil je zelf weten hoe het is dat je baby dingen hoort vanuit de baarmoeder? Houd dan eens je hoofd onder water in de badkuip en laat je partner tegen je praten. Zo moet het ongeveer voor je baby zijn!

  Effect van geluiden op je baby in de baarmoeder

  Je zult misschien merken dat je baby meteen schopt als er een hond hard begint te blaffen of wanneer je de blender aanzet. Het kan dan ook zijn dat je baby hiervan schrikt en er op deze manier op reageert! Van lage en harde tonen kan je baby vooral schrikken. Je kan hem dan gerust stellen door tegen hem te praten.

  Zachte, hoge of melodische klanken vinden baby’s in de baarmoeder fijner om te horen. Ook vertrouwde, veel terugkerende geluiden vindt je baby vaak rustgevend. En natuurlijk is jouw stem ook ontzettend kalmerend voor je baby.

  Effect van muziek op je baby in je buik

  Er wordt wel eens beweerd dat baby;s intelligenter zouden worden door het luisteren naar klassieke muziek in de baarmoeder. Dit wordt ook wel het ‘Mozart Effect’ genoemd. Dat je baby hierdoor een hoger IQ zou krijgen, is echter een fabeltje. Maar foetussen kunnen dit wel erg fijne muziek vinden om naar te luisteren! Harde muziek zoals hardrock vinden baby’s minder fijn om te horen.

  Luister jij ook graag naar klassieke muziek, of een ander soort rustige muziek? Dan is het een uitstekend idee om dat aan je baby te laten horen tijdens de zwangerschap. Grote kans dat wanneer je baby is geboren, hij het zal herkennen en direct rustig zal worden.

  Geluiden na de geboorte

  Het meest bekend geluid voor je baby in de baarmoeder is waarschijnlijk het gesuis van jouw hartslag en het gerommel van jouw maag. Door zulke geluiden na te bootsen kan het dus goed zijn dat je baby hiervan rustig wordt. Een draaiende wasmachine of stofzuigen kan hier ook voor zorgen! Je hebt hiervoor natuurlijk ook speciale muziekspelers die de baarmoedergeluiden nabootsen om je baby rustig te krijgen. Maar ook ‘’Sssshhh’ fluisteren kan hierbij helpen!

  Alles weten over je baby tijdens de zwangerschap? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard