img
Kanaal: ZPĀ® - Recepten voor zwangerschapsweken
Voor elke zwangerschapsweek een specifiek recept, met de voedingsstoffen die je dan net nodig hebt. De lekkerste recepten voor tijdens de zwangerschap!

Recept week 17: Mousseline van pastinaak

Pastinaak was vroeger een erg geliefde groente doordat het ijzer, kalium, calcium, vitamine C en foliumzuur bevat.

Pastinaak kun je heel goed gebruiken om puree van te maken, in combinatie met aardappelen. Op die manier kom je makkelijk aan je 250 groente per dag. Probeer het eens in andere stampotjes, lekker en gezond!

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 500 g pastinaak
  • 500 g aardperen
  • 400 g paarse oerwortels
  • 2 knoflooktenen
  • 4 takjes verse tijm
  • 350 g spruitjes
  • 100 ml kookvocht
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • snufje Nootmuskaat
  • zout en peper naar smaak

Een mousseline is in feite een hele smeuïge puree. Die smeuïgheid wordt meestal veroorzaakt door een flinke lading boter of olijfolie, maar ook door het luchtig kloppen met een mixer. We maken de puree glad en fluweelzacht door gebruik te maken van een zeef.

Bereidingswijze

Schil en snijd de pastinaak en aardperen in kleine stukken. Kook de groenten in circa 20 minuten gaar in water met een beetje zout. Giet het water af en laat droogstomen in de pan zonder deksel (bewaar wat kookvocht).

Verwarm het kookvocht in een steelpannetje en schenk het bij de groenten. Pureer alles met een pureestamper of een staafmixer. Druk de massa met de bolle kant van een grote soeplepel door een zeef. Als het goed is, krijg je een fluweelzachte en smeuïge puree (een mousseline). Zo niet, voeg dan nog wat van het kookvocht toe.
Proef en breng op smaak met nootmuskaat, versgemalen peper en zout. Zet opzij en warm later op.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Schil de oerwortels en snijd ze in de lengte doormidden. De dikke exemplaren snijd je in de lengte in vieren. Pel de knoflook en snijd klein. Ris de tijm van de steeltjes. Maak een marinade van olijfolie extra vierge, tijm, knoflook, zout en peper. Meng de wortels met de marinade en spreid ze uit over de bakplaat. Rooster de oerwortels 30 minuten.

Maak de spruitjes schoon door de onderkant en lelijke blaadjes te verwijderen. Snijd de grote spruitjes eventueel doormidden. Breng een pan met een ruime hoeveelheid water aan de kook en kook de spruitjes in circa 10 minuten beetgaar. Controleer de gaarheid door er met een vork in te prikken. Giet het water af en breng op smaak met nootmuskaat.

Serveer de mousseline en de groenten met een stukje vlees naar keuze.

Bron: https://www.ekomenu.nl/mousseline-1736.html

Auteur van dit artikel:
Linda Rentes - 9maandenmenu.nl
Ik ben Linda Rentes, co-founder van www.9maandenmenu.nl. Ik heb ruim 25 jaar ervaring als verloskundige. Van 2013 tot en met 2016 was ik voorzitter van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen). Het is mijn missie om met gezonde voeding een fitte moeder en gezonde start voor jullie baby te bevorderen.

Auteur:
zwangerenportaal.nl
zwangerenportaal.nl heeft tot doel om zwangeren optimaal te informeren over hun eigen zwangerschap.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!