1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Seks en zwangerschap: blijft alles hetzelfde?

    Gepubliceerd op: 1 september 2019 21:26Bewerkt op: 6 januari 2022 15:55
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1 september 2019 21:26Bewerkt op: 6 januari 2022 15:55
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Dieuwke Ottens

    Maar men geeft ook aan dat vragen stellen over dit onderwerp aan de verloskundige best eng is. Toch heb je wel behoefte aan informatie over seks tijdens de zwangerschap. Op internet is er best wel wat over te vinden, maar vaak is het toch even zoeken. In dit artikel staan we stil bij de veranderingen in de zwangerschap per trimester die invloed hebben op seksualiteit.

    Start zwangerschap tot ongeveer 16 weken

    Soms heeft het even geduurd om zwanger te worden, of hebben jullie een heel traject in het ziekenhuis doorlopen met bijvoorbeeld IVF. Vrijen is dan niet meer heel spontaan geweest, maar meer moeten op geschikte momenten. Dit kan invloed hebben op de relatie. Vrijen kan veranderd zijn in een functionele activiteit. En er is spanning. Zullen we door vrijen de kans op een miskraam niet vergroten. Veel koppels zullen na de positieve test merken dat de frequentie van vrijen gaat afnemen.

    Door vrijen kun je geen miskraam veroorzaken, maar spanning voor een eventuele miskraam maakt dat de zin in vrijen veel minder is, dit kan bij de vrouw maar ook bij haar partner voorkomen. Door de grote hormonale veranderingen in de zwangerschap zie je veel klachten als misselijkheid, moeheid en braken. Ook de groei van de borsten en de wetenschap dat bij opwinding een borst 25% in volume kan toenemen, geeft veel rek op de weefsels en dus mogelijk pijnklachten. We zien dus over het algemeen dat koppels minder seks hebben in het eerste trimester van de zwangerschap.

    16 weken tot ongeveer 30 weken

    Het lichaam gaat steeds meer wennen aan de zwangerschap en klachten van moeheid, misselijkheid e.d. gaan verdwijnen. Het bekkengebied raakt veel meer doorbloed en de angst voor een miskraam gaat afnemen. Na onderzoek weten we ook dat er dan weer meer interesse in seks en vrijen komt bij stellen. Uit onderzoek gaf ruim 50% van de vrouwen aan gemakkelijker een orgasme te bereiken, 30% gaf aan hier meer moeite mee te hebben (Gianotten 1988). Bij het vorderen van de zwangerschap kan het lichaam moeilijk weer ontspannen na het vrijen, als er dus wel veel opwinding is, maar geen orgasme op volgt kan pijn ontstaan (Reamy 1985).

    Over het algemeen zien we een toename van seks in het tweede trimester van de zwangerschap. Uiteraard verschilt dit per koppel. Niets is vreemd, mits de frequentie goed voelt voor zowel de vrouw als haar partner.

    30 weken tot de bevalling

    In het laatste deel van de zwangerschap is er meer variatie tussen koppels qua zin en frequentie in vrijen. Sommige stellen ervaren dat de grootte van de buik letterlijk in de weg gaat zitten, en moeten zoeken naar alternatieve houdingen. Ook last van bekken en rug maken dat de zin om te vrijen kan verminderen. Daarnaast kan het orgasme anders gaan aanvoelen, meer als een langdurige kramp. Daarnaast zijn er vrouwen die zichzelf veel aantrekkelijker vinden in de zwangerschap (1 op de 8, Cash&Pruzinsky 2002) terwijl er ook vrouwen zijn die zichzelf minder aantrekkelijk vinden (1 op de 4, Cash&Pruzinsky). Als partners verschillen in deze beleving kan dit leiden tot spanning tussen de partners (Gianotten 2007). De flexibiliteit die jullie hebben om met deze verschillen om te gaan of naar alternatieven te zoeken kan voorkomen dat seks een probleem wordt is mijn ervaring.

    Het kan zijn dat je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt over seks tijdens de zwangerschap. Schroom niet om je verloskundige een vraag hierover te stellen. Zij krijgt heel veel vragen over dit onderwerp tijdens haar consulten en zal hier ook niet vreemd van opkijken. Mocht je het niet prettig vinden om je vraag te stellen aan de verloskundige of problemen ervaren op het gebied van vrijen, dit kan ook al voor de zwangerschap zo geweest zijn. En ben je bang dat de zwangerschap juist een negatieve invloed heeft, dan kun je je vraag ook altijd aan een consulent seksuele gezondheid stellen. Er zit altijd wel iemand in jullie buurt.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard