1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 38 Partner

    Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 4-7-2023
    ZP® - Voor de partner Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 4-7-2023
    Geschreven door: ZP® - Voor de partner(Medisch) gereviewd door: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige
    Je partner is nu 38 weken zwanger en dicht bij de bevalling. De meeste baby’s worden tussen de 38e en 42e week geboren. De baby weegt 3200 gram en is 48 centimeter lang. Hij of zij is voldragen en groeit niet veel meer. Lees hier verder wat er allemaal gebeurt in week 38 van de zwangerschap.

    Voorweeën

    Het kan zijn dat je vrouw voorweeën heeft, of de slijmprop verliest. De slijmprop is precies hoe het heet: een propje slijm dat de baarmoeder als een soort kurkje een extra bescherming geeft tegen de buitenwereld. Sommige vrouwen verliezen dit voor de bevalling, anderen tijdens en bij sommige vrouwen zie je het nooit terug. Het verliezen van de slijmprop zegt dus ook niks over wanneer de bevalling gaat plaatsvinden.

    De kraamtijd

    Het kraambed is voor je vriendin belangrijk om goed te herstellen van zwangerschap en bevalling. Een kraambed kan ook tegenvallen, omdat bijvoorbeeld hechtingen pijn doen. Daarbij kan vermoeidheid een grote rol spelen, net als de borstvoeding die nog niet goed op gang is en veel energie vraagt. Wij adviseren jouw vrouw veel rust te nemen. Beperk het kraambezoek om de rust voor haar en voor jullie kindje te bewaken. Het kan voor jou als kersverse ouder ook prettig zijn om de eerste dagen of weken thuis te zijn, zodat je niks hoeft te missen van de eerste momenten met jullie kindje.

    Als jullie thuiskomen van een ziekenhuisbevalling, kun je het beste dezelfde dag de dienstdoende verloskundige bellen in verband met het plannen van kraamvisites. Ook dien je de kraamzorg in te lichten dat jullie baby is geboren, zodat zij een kraamverzorgster op tijd op kunnen roepen. Na de bevalling komen de verloskundigen om de dag bij jullie thuis voor een kraamcontrole. Samen met jullie en de kraamverzorgende spreken we bepaalde onderwerpen door, zoals borstvoeding, temperatuur van de baby, urine en ontlasting van moeder en kind en eventuele controle van hechtingen.

    Tip

    Als het zover is, is het nodig dat jij helder, alert en in de buurt bent. Zorg dat je niet te veel alcohol drinkt of heel ver weg bent. Je kunt elk moment gebeld worden met de mededeling dat het begonnen is en dat ze je nodig heeft. In geval van twijfel overleg met haar wat ze prettig vindt. Zorg dat ze op je kan vertrouwen.

    Jouw vrouw ontvangt wekelijks een e-mail met daarin waardevolle informatie over haar zwangerschapsweek. Hier vind je de informatie die zij deze week ontvangt

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard