1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Week 36 Partner

    Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 4-7-2023
    ZP® - Voor de partner Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 4-7-2023
    Geschreven door: ZP® - Voor de partner(Medisch) gereviewd door: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige
    De bevalling komt steeds dichterbij. Zet alvast een koffertje klaar voor als jullie naar het ziekenhuis moeten voor de bevalling. Jullie baby krijgt inmiddels vetjes en er vormen zich plooien. De baby is nu 45 centimeter lang en weegt 2900 gram. Lees hier verder wat er allemaal gebeurt in week 36 van de zwangerschap.

    Indalen

    Als jullie je eerste kindje verwachten zal het rond deze tijd gaan indalen. Dat betekent dat het met het hoofdje iets in het bekken zal zakken. Hier zijn geen weeën voor nodig. Veel vrouwen krijgen rond deze tijd echter wel onregelmatige krampen in de buik. Dit zegt niets over wanneer de bevalling gaat beginnen, dit fenomeen wordt ook wel eens voorweeën, indalingsweeën of oefenweeën genoemd. Is het niet jullie eerste kindje dan kan het zijn dat het pas later indaalt, of pas tijdens de bevalling zelf.

    Vanaf 37 weken ‘mag’ een kindje geboren worden. Dat is niet meer ‘te vroeg’, al is het drie weken voor de uitgerekende datum. Maar het kan ook nog 5 weken duren. Een geboorte na 37 weken is niet te vroeg, en voor 42 weken niet te laat. Beter dan van een uitgerekende datum, zou je dus kunnen spreken van een uitgerekende periode. 93% van alle zwangeren bevalt ook in deze periode. Beval je hiervoor of hierna? Dan beval je altijd in het ziekenhuis onder leiding van het team van de verloskamers.

    Vruchtwater

    Om de baby zit (in de vruchtzak) ongeveer nog een liter vruchtwater dat om de 2 uur ververst wordt. Als de vliezen breken, is de baby niet meer beschermd tegen infecties. Als de vliezen gebroken zijn, en je vrouw bevalt niet binnen 24 uur, dan dragen we de zorg over aan de gynaecoloog. Dit doen we in verband met infectiegevaar voor de baby, wat na 24 uur iets groter wordt. Als je na 48 uur nog niet bevallen bent, zal de bevalling ingeleid worden. Tenzij er eerder natuurlijk reden is om voor jouw vrouw of jullie baby hiermee te starten.

    Je kindje zal gelukkig niet zonder vruchtwater komen te zitten, ook niet als de vliezen zijn gebroken. Vruchtwater blijft aangemaakt worden, maar het kindje heeft wel een wat kleiner zwembadje.

    Jouw rol tijdens de bevalling

    Als partner kun je diverse rollen op je nemen bij de bevalling om jouw vrouw te ondersteunen. Hieronder vind je die rollen, met daarbij praktische handelingen die erbij horen. Let op: of je deze rollen, tips en handelingen kunt gebruiken is afhankelijk van haar behoefte!

    Aanstaande ouder

    Tijdens de ontsluitingsperiode kun je met verschillende kanten van het aanstaande ouderschap worden geconfronteerd. Je ziet de vrouw van wie je houdt pijn lijden, wat bij jou misschien een machteloos gevoel oproept. Je bent qua hulp en ondersteuning ook nog eens afhankelijk van anderen. Daarbij neem je een unieke plek in binnen de geneeskunde. Je bent namelijk geen patiënt maar ook geen bezoeker. Je bent een onderdeel van het stel wat ouders wordt maar de nadruk ligt op je vrouw. Veel partners ervaren pas op het moment dat hun kind geboren is voor het eerst het begin van het vader/oudergevoel. Maar dat kan ook al eerder of later zijn.

    Toeschouwer

    Als partner kan je een passieve rol innemen, de professionals voor je vrouw laten zorgen en zelf de tijd uitzitten tot je kind geboren wordt. Hier is op zich niks mis mee maar zorg dat je dit van te voren met je vrouw (en eventueel verloskundige) bespreekt zodat dit achteraf niet voor misverstanden zorgt.

    Coach

    Je kan een actieve, coachende houding aannemen als je van te voren weet wat je eventueel kan doen. Een coach kent de omstandigheden, coacht de sporter, weet waar de wedstrijd gespeeld gaat worden en waar materialen liggen. Hij kent zijn sporter het best en is alleen daarom al heel waardevol.

    Advocaat

    Als je vrouw eenmaal aan het bevallen is kan het zijn dat ze door de weeën niet meer in staat is om op te komen voor haar belangen. Op dat moment kan jij dat doen. Jij bent de schakel tussen jouw vrouw en de professionals. Omdat jij qua tijd waarschijnlijk het meest bij je vrouw bent tijdens de bevalling en haar ook het beste kent, is de kans groot dat jij als eerste weet dat er iets moet veranderen, er ongerustheid is of iets anders.

    Maar je vrouw is niet de enige met wie iedereen te maken heeft tijdens de bevalling. Jullie kindje is er ook. En ook daarvoor kan je advocaat zijn. Het kind kan zijn eigen belang nog niet verdedigen. En misschien maak jij of je vrouw zich wel ongerust over de conditie van jullie kind. Vraag er dan gerust naar bij degene die jullie begeleidt. Doe dat opbouwend (een agressieve ouder tijdens een bevalling is nooit van toegevoegde waarde!)

    Bewaker

    Waak bij je vrouw: zorg er voor dat er geen onnodige afleiding is die je vrouw kan storen bij de concentratie die nodig is om weeën op te vangen (bijvoorbeeld harde geluiden, (plotseling) fel licht, veel gepraat). Blijf oplettend, juist als je vrouw je niet nodig heeft. Het kan zijn dat dat anders wordt of dat ze behoefte heeft aan iets (eten, drinken, washandje).

    Supporter

    Een supporter steunt zijn team te allen tijde en blijft optimistisch. Als het goed gaat met de club maar ook als het even tegen zit. Daarmee bedoel ik dat de bevalling soms anders kan lopen dan jullie van te voren gepland of gewenst hadden. Blijf toch een supporter van je vrouw, help haar waar mogelijk en geef welgemeende complimenten.

    Tip

    • Als je het nog niet had gedaan zet dan nu het telefoonnummer van je zorgverleners en het nummer van de kraamzorg in je telefoon zodat je niet meer hoeft te zoeken als het zover is.

    Jouw vrouw ontvangt wekelijks een e-mail met daarin waardevolle informatie over haar zwangerschapsweek. Hier vind je de informatie die zij deze week ontvangt

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard