1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Week 22 Partner

  Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 4-7-2023
  ZP® - Voor de partner Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 4-7-2023
  Geschreven door: ZP® - Voor de partner(Medisch) gereviewd door: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige
  De baby groeit en doet dat voor het grootste gedeelte van de dag slapend. De baby is nu 28,5 centimeter lang en weegt 440 gram. Lees hier verder wat er allemaal gebeurt in week 22 van de zwangerschap.

  Harde buiken

  Bij ongeveer 4 maanden begint de baby harder te groeien dan de baarmoeder. De baarmoeder rekt uit en reageert daarop met samentrekken met als gevolg dat de buik hard wordt. Deze harde buiken zijn nuttig voor de baby, want ze werken als soort van massage. Het prikkelt en stimuleert de zenuwen van de baby.

  Het samentrekken van de spieren van de baarmoeder is om alvast te oefenen voor de bevalling. Het is een voorbereiding op de weeën en worden daarom ook wel voorweeën of oefenweeën genoemd. De zwangere kan ook harde buiken krijgen wanneer ze zich te veel inspant. Ook een volle blaas, bukken, bewegingen van het kindje of vrijen kunnen voor een harde buik zorgen. Harde buiken zijn dus een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap.

  Bij harde buiken is het fijn als jouw vrouw even rust kan nemen. Op de bank met een boekje erbij, een beetje gemasseerd worden. Dit zijn de momenten dat je er goed aan doet wat taken van haar over te nemen zoals boodschappentassen dragen of stofzuigen.

  Wanneer moet je je zorgen maken?

  Harde buiken zijn niks om je zorgen over te maken, maar het is wel een signaal waar je naar zou moeten luisteren. Het lichaam zegt dat het een beetje te druk is geweest. Iets rustiger aan doen is het advies. Dit vinden veel vrouwen overigens heel moeilijk en het is als partner niet altijd makkelijk om hierin iets te betekenen. Als jij je zorgen maakt, geef dit dan aan bij ons.

  Het is niet goed als de harde buiken steeds heftiger worden, met regelmaat en korte tussenpozen elkaar opvolgen en/of als er bloedverlies bij komt kijken. Bel in geval van twijfel altijd de verloskundige.

  Tip

  Bied haar een massage aan ter ontspanning. Je kan dit zelf doen, je kunt niks fout doen of de bevalling opwekken. Je kunt ook een massage regelen bij een gespecialiseerde massagepraktijk. Sommige praktijken bieden waardebonnen aan voor zwangeren, sommige hebben speciale zwangeren-behandeltafels waar ze op haar buik op kan liggen. Alleen dat is vaak al een feest. En regel je voor haar een massage, dan hoef je jezelf natuurlijk ook niet te vergeten!

  Jouw vrouw ontvangt wekelijks een e-mail met daarin waardevolle informatie over haar zwangerschapsweek. Hier vind je de informatie die zij deze week ontvangt

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard