1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Week 20 Partner

  Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 4-7-2023
  ZP® - Voor de partner Gepubliceerd op: 4-24-2017Bewerkt op: 4-7-2023
  Geschreven door: ZP® - Voor de partnerMedisch rereviewd door: David Borman - aanstaande-vaderdeskundige
  Een nieuwe mijlpaal: jullie zijn op de helft! De baby is nu 25 centimeter lang en weegt 320 gram en beweegt veel. De 20 weken echo is misschien al gepland of reeds gedaan. Tijdens deze prenatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Ook kan tijdens de echo, als de baby jullie er tenminste een kijkje gunt, het geslacht worden gezien. Lees hier verder wat er allemaal gebeurt in week 20 van de zwangerschap.

  Op de helft

  Gefeliciteerd, de helft van de zwangerschap zit erop! Het is wel de minst opvallende helft. Want hoewel je de eerste helft heel veel bezig bent met wat er allemaal gaat veranderen in je leven, verandert het lichaam van jouw vrouw nu steeds zichtbaarder. Je zal zien dat ze tussen nu en ongeveer een maand ook wat zichtbaar ‘zwanger zal lopen’. Haar rug kan wat holler worden.

  Ze kan tussen nu en de komende weken last krijgen van bandenpijn. Dit is een pijn die veroorzaakt wordt door spanning op ‘ophangbanden’ van de baarmoeder. Vergelijk het met elastieken waar meer rek op komt. Bandenpijn kan vervelend zijn maar is niet gevaarlijk.

  Navelstrengbloeddonatie

  Tijdens de zwangerschap krijgt je vrouw verschillende keuzes voorgelegd, zo ook de keuze om na de geboorte van jullie kind navelstrengbloed te doneren aan de bloedbank. Dit kan als zij in het ziekenhuis bevalt. Het afnemen van navelstrengbloed is pijnloos voor moeder en kind. Dit navelstrengbloed kan worden gebruikt voor stamceltransplantatie, waardoor kinderen met een ernstige bloedziekte kans hebben op genezing. Als jullie hiervoor kiezen, is het belangrijk om dit tijdens de zwangerschap al vast te leggen. Wij kunnen jullie voorzien van registratieformulier om aan te melden én om na te gaan of jullie hiervoor in aanmerking komen. Vraag ons hier gerust naar tijdens het spreekuur of kijk op deze link.

  Voorlichtingsavonden

  Tijdens de zwangerschap is het mogelijk om op verschillende manieren informatie te krijgen ten aanzien van de bevalling. Het kan waardevol zijn om deze samen met je vrouw te bezoeken, bijvoorbeeld als zij in het ziekenhuis wil bevallen. Er wordt elke eerste week van de maand een voorlichtingsavond in het ziekenhuis georganiseerd. Vraag hiernaar bij je verloskundige of in het ziekenhuis als jouw vrouw daar onder controle is.

  Tip

  Sommige partners hebben in deze periode het gevoel dat zij 'buitenstaander' zijn. De zwangere draagt de zwangerschap en ook de controles gaan over hoe zij zich voelt. Praat zoveel mogelijk met haar: vertel haar hoe het voor jou is en vraag naar hoe zij de zwangerschap beleeft.

  Jouw vrouw ontvangt wekelijks een e-mail met daarin waardevolle informatie over haar zwangerschapsweek. Hier vind je de informatie die zij deze week ontvangt

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard