1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Partner week 13

  Gepubliceerd op: 7-26-2021Bewerkt op: 12-4-2023
  ZP® - Voor de partner Gepubliceerd op: 7-26-2021Bewerkt op: 12-4-2023
  Geschreven door: ZP® - Voor de partner
  Het tweede trimester is begonnen! Er is aan je partner aan het begin van de zwangerschap gevraagd of ze rookt. Als het antwoord ja was, dan is er uitleg gegeven over de schadelijke gevolgen van roken in de zwangerschap en daarna voor jullie kind. Het kan zijn dat jij (ook) rookt. En hoewel jij het kind niet in je draagt, kan jouw rookgedrag een schadelijke bijdrage leveren aan de gezondheid van jullie kind. Ook als je alleen buitenshuis of onder de afzuigkap rookt.

  Dit gebeurt er met de baby in zwangerschapsweek 13

  De baby steekt zijn of haar energie vooral in het groeien. De organen zijn aangelegd en de hoeveelheid vruchtwater neemt toe. Het vruchtwater is belangrijk voor de bescherming: als je partner een keer valt of per ongeluk haar buik stoot, dan zal de baby hier dankzij het vruchtwater niets van merken. Tevens zorgt het vruchtwater voor een constante warmte, waardoor de baby het nooit koud krijgt.

  Het beenmerg, de lever en milt hebben nu de productie van de bloedcellen overgenomen. De botten zijn in ontwikkeling en het begin van het gebit is ontwikkeld. De baby oefent zijn lippen misschien al om de spieren te ontwikkelen die hij na de geboorte nodig heeft voor zijn zuigreflex.

  Jij als partner in zwangerschapsweek 13

  Er bestaan veel mythes en onduidelijkheden over seksualiteit tijdens de zwangerschap. Geslachtsgemeenschap tijdens een normale zwangerschap heeft geen enkel risico. Het kind ligt veilig in de baarmoeder in een beschermde omgeving van vruchtwater en vliezen. Maar de seksuele relatie is bij de meeste paren die een kind verwachten toch (tijdelijk) anders: misschien bij jullie ook.

  Nederlands verloskundig systeem

  Voor begrip van de situatie waarin jij en je partner verkeren tijdens de zwangerschap en bevalling is het handig om te weten hoe het verloskundig systeem in Nederland in elkaar steekt.

  In Nederland wordt gebruik gemaakt van een systeem dat we risicoselectie noemen. De spil in dit systeem is de verloskundige. Haar* primaire taak is de risicoselectie (en niet eens de ‘verlossing’ van je partner zoals de naam suggereert). Risicoselectie houdt in dat ze het kaf van het koren scheidt en alle vrouwen met een (vermoeden van) verhoogd risico op een complicatie doorstuurt naar een volgend niveau, meestal de gynaecoloog. Deze kan eventueel verder onderzoek of behandeling inzetten, of doorverwijzen naar een Academisch ziekenhuis.

  Kortgezegd zien de niveaus er als volgt uit:

  • Laag risico zwangerschap: de verloskundige ‘thuis’praktijk, een enkele verloskundig actieve huisarts
  • Medium risico zwangerschap: de gynaecoloog van een perifeer ziekenhuis
  • Hoog risicozwangerschap: gynaecoloog van een Academisch ziekenhuis

  Veel zwangeren en hun partners zijn niet bekend met deze niveaus en classificaties. Ze weten vaak zelf niet waar en waarom ze precies onder controle zijn terwijl dat soms de loop van controles of een bevalling kan verklaren. Dat is niet hinderlijk, maar deze kennis kan soms wel verduidelijkend zijn.

  *in Nederland is 98% van de verloskundigen vrouw.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard