1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Ongesteld tijdens zwangerschap, kan dat?

    Gepubliceerd op: 1-11-2022Bewerkt op: 3-24-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-11-2022Bewerkt op: 3-24-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
    Je vraagt je misschien af of het mogelijk is nog ongesteld te worden als je zwanger bent, of dat het misschien wat anders kan betekenen als je toch bloedt tijdens je zwangerschap. Het is heel normaal om bloedingen tijdens de zwangerschap te verwarren met een menstruatie. Waar komt dat bloedverlies vandaan?

    Kan je ongesteld zijn tijdens de zwangerschap?

    Bloedverlies in de eerste 12 weken van de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 zwangere vrouwen. Maar het is niet mogelijk om ongesteld te worden tijdens je zwangerschap. Een menstruatie ontstaat namelijk uit het afbreken van het baarmoederslijmvlies, dat vervolgens vrijkomt uit de baarmoeder, waardoor het bloeden wordt veroorzaakt. Tijdens een zwangerschap is er een eicel bevrucht, die zich innestelt in de baarmoedermond. Als je zwanger bent zal er geen eisprong meer plaatsvinden, waardoor ook de maandelijkse ongesteldheid een tijdje stopt.

    Ik ben toch echt ongesteld: pseudo-menstruatie

    In erg uitzonderlijke gevallen kun je een pseudo-menstruatie krijgen tijdens je zwangerschap. Je hebt dan gedurende een langere periode een beetje bloedverlies op de momenten wanneer je ongesteld zou moeten worden. Dat komt doordat je tijdens de zwangerschap het hormoon hCG aanmaakt, wat ervoor zorgt dat je lichaam geen eitjes meer tot rijping laat komen. Bij een pseudo-menstruatie wordt er te weinig hCG hormoon aangemaakt en weten je hersenen niet dat er geen eitjes meer vrij komen. Dat kan leiden tot een nep menstruatie, waarbij geen eitje is vrijgekomen. Komt dit een aantal keer voor terwijl je zwanger bent, bespreek het dan met je zorgverlener.

    Redenen bloedverlies tijdens de zwangerschap

    Bloedverlies tijdens je zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Vaak is dit onschuldig, maar toch is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je verloskundige om de mogelijke reden vast te stellen. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

    • Innestelingsbloeding: een veelvoorkomende bloeding is de innestelingsbloeding. Die kun je krijgen als gevolg van de innesteling van de eicel, waardoor het eitje een bloedvaatje kan raken. Daardoor kan je wat bloeden, wat soms op een normale menstruatie kan lijken, hoewel minder heftig. De innestelingsbloeding kun je in het eerste trimester krijgen.

    • Vaginale infectie: door sommige vaginale infecties kun je licht gaan bloeden. Maar ook door een soa zoals chlamydia.

    • Poliep in baarmoedermond: een poliep kan zorgen voor waterige en bloederige afscheiding. Dat komt door een onschuldige woekering van het slijmvlies in de baarmoederhals.

    • Gesprongen bloedvaten: als je zwanger bent liggen de bloedvaten dichter aan het oppervlak, waardoor ze makkelijker kunnen beschadigen tijdens bijvoorbeeld seks of inwendig onderzoek. Ook stroomt er meer bloed door de bloedvaten van je baarmoederhals, wat de bloedvaten ook kwetsbaarder maakt.

    • Andere oorzaken: Bijvoorbeeld een miskraam, molazwangerschap of buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of problemen met de placenta. Overleg je bloedverlies dus altijd even met je verloskundige.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard