Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerOnderzoeken en controlesWelke bloedonderzoeken worden er gedaan en waarom

Welke bloedonderzoeken worden er gedaan en waarom?

ZP® - Magazine

, 4 augustus 2016 10:43Laatste update op: 23 januari 2020 17:47

Tijdens de zwangerschap wordt je bloed een aantal keer gecontroleerd. Als je in de zwangerschap bezwaar hebt tegen een door je verloskundige voorgesteld onderzoek mag je dit altijd aangeven. In dit artikel gaan we wat verder in op het bloedonderzoek.

Bloedonderzoek bij de eerste controle

Bij je eerste controle bij de verloskundige wordt je bloed onderzocht. Bij dit onderzoek kijken ze naar de volgende zaken:

 • Bloedgroep: A, B, AB of O?
 • Ben je Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief?
 • Bevat je bloed antistoffen tegen bloedgroepen die je zelf niet hebt?
 • Ben je besmet met een van de infectieziekten syfilis (Lues), Hepatitis B of HIV?
 • Hemoglobinegehalte (ijzergehalte)
 • Glucosegehalte (bloedsuiker)

Meer informatie over dit eerste bloedonderzoek kun je ook vinden in de folders Zwanger en de folder Bloedonderzoek zwangeren van het RIVM.

Rhesusfactor

enter image description here

Uit het eerste bloedonderzoek kan blijken dat je bloedgroep Rhesus D-negatief of Rhesus c-negatief is. Er is dan extra onderzoek nodig tijdens je zwangerschap.

Meer informatie over dit vervolgonderzoek vind je in de folder ‘Rhesus-bloedgroep tijdens de zwangerschap’ van het RIVM.

Infectieziekten:

Lues (syfilis):

Lues is een seksueel overdraagbare aandoening, veroorzaakt door een bacterie. Om besmetting van de baby te voorkomen is het belangrijk dat de ziekte zo vroeg mogelijk in de zwangerschap wordt opgespoord. Lues is gemakkelijk behandelbaar met antibiotica.

Hepatitis B:

Hepatitis B is een infectieziekte van de lever. Deze ziekte wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Soms hebben mensen geen klachten en weten niet dat ze met het virus besmet zijn. Het virus is tijdens de zwangerschap niet schadelijk voor de gezondheid van de baby, maar tijdens de geboorte kan een baby alsnog een infectie met het virus oplopen. Door middel van vaccinaties kunnen we dit voorkomen.

HIV:

HIV is het virus dat de ziekte aids veroorzaakt. HIV is dankzij nieuwe virusremmers tegenwoordig een chronische ziekte. Je kunt met HIV besmet raken als je onveilig vrijt met iemand die besmet is of als je in aanraking komt met besmet bloed. Je kunt het virus tijdens de zwangerschap of bevalling via je bloed op de baby overdragen of na de bevalling via borstvoeding. Met behulp van virusremmers kunnen we deze overdracht meestal voorkomen.

Het voorkómen van infecties:

Niet alle infecties zijn te voorkomen en niet alle infecties zijn gevaarlijk. Maar sommige infecties kunnen wel ernstige gevolgen hebben voor de ongeboren baby.

Meer informatie over de risico's van infecties en hoe je deze infecties met eenvoudige leefregels kunt voorkómen vind je in de folder van het RIVM.

IJzergehalte

Het kan zijn dat je last hebt van een laag ijzergehalte, oftewel bloedarmoede. Je kunt dit merken doordat je last hebt van duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn of kortademigheid. Deze klachten worden overigens meestal gewoon veroorzaakt door de zwangerschap en niet door bloedarmoede. Bloedarmoede wordt vastgesteld door het bepalen van het hemoglobinegehalte (Hb) in je bloed.

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten in de zwangerschap, maar hierdoor is bloedarmoede niet altijd te voorkomen. Eet, als je een laag Hb hebt, vooral ijzerrijke producten:

 • graanproducten: bruin- of volkorenbrood, volkorenpasta, muesli, zilvervliesrijst
 • vlees, vis en eieren
 • aardappelen en peulvruchten (bruine en witte bonen, linzen, sojabonen)
 • groenten zoals spinazie, andijvie, broccoli, courgette, doperwten
 • appelstroop, gedroogd fruit (abrikozen en vijgen) en noten

Lees hier waar je op moet letten qua voeding tijdens je zwangerschap.

 • Feed

 • Mijn week

 • Cursussen

 • Community

 • Dashboard