Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerOnderzoeken en controlesVervolgonderzoek combinatietest of nipt

Vervolgonderzoek combinatietest of NIPT

ZP® - Magazine

, 14 April 2017 14:29Laatste update op: 7 July 2020 20:55

Als je een combinatietest hebt laten uitvoeren en hieruit komt naar voren dat je een verhoogde kans (hoger dan 1:200) hebt op een kindje met een chromosoomafwijking, kom je in aanmerking voor vervolgonderzoek.

Daar zijn verschillende mogelijkheden voor:

Vlokkentest

Bij de vlokkentest neemt de gynaecoloog via de vagina of via de buikwand een klein stukje placentaweefsel weg. Dit wordt onderzocht op chromosoomafwijkingen. De ingreep duurt ongeveer 15 tot 20 minuten en kan worden uitgevoerd tussen de 11e en de 13e zwangerschapsweek. De uitslag is na ongeveer 5 tot 10 dagen bekend. Er zitten twee nadelen aan dit onderzoek: in ongeveer 2% van de gevallen is de uitslag onduidelijk en dient er een aanvullend vruchtwateronderzoek plaats te vinden. Verder is er een risico van 0,05% (of anders gezegd: van 2 op de 1.000) op het krijgen van een miskraam als gevolg van het onderzoek.

Vruchtwaterpunctie

Bij de vruchtwaterpunctie wordt door de gynaecoloog via de buikwand een beetje vruchtwater afgenomen. De cellen in dit vruchtwater worden onderzocht op chromosoomafwijkingen. Het onderzoek duurt ongeveer 15 tot 20 minuten en gebeurt na de 15e zwangerschapsweek.

De uitslag van de sneltest voor trisomie 13, 18, 21 en het geslachtschromosoom is na 3 tot 5 werkdagen bekend, afhankelijk van de dag van de afname. 3 tot 7 werkdagen na de test krijg je telefonisch de uitslag. Met deze test worden echter niet alle chromosomen onderzocht. Daarom krijg je na 3 weken de definitieve uitslag van de vruchtwaterpunctie, na onderzoek van alle chromosomen. De uitslag van de test is 100% betrouwbaar, maar ook bij deze test is er een kleine kans op een miskraam. Dit gebeurt in ongeveer 0,05% (of anders gezegd: 2 op de 2.000) van de gevallen.

Meer informatie over de verschillende onderzoeken vind je op de website of op www.deverloskundige.nl

Structureel echoscopisch onderzoek

Ook het structureel echoscopisch onderzoek (seo), ook wel 20-weken echo genoemd, is bedoeld om afwijkingen bij het kindje op te sporen. Deze echo wordt gedaan tussen de 18 en 20 weken, de periode waarbij de meeste afwijkingen te zien zijn. In week 17 gaan we hier verder op in.

Meer over dit onderwerp:

  • Medisch
  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard