1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Standaard 13-weken echo vanaf 1 september 2021

  Gepubliceerd op: 7-8-2021Bewerkt op: 5-9-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 7-8-2021Bewerkt op: 5-9-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Vanaf 1 september dit jaar zullen alle zwangere vrouwen standaard de 13-wekenecho kunnen krijgen. Daar zijn vele echoscopisten die hiervoor een speciale opleiding voor hebben gevolgd erg blij om. Met deze echo kunnen onder andere afwijkingen vroegtijdig worden herkend.

  Belang van de 13-wekenecho

  Naast de standaard 20-wekenecho, wordt nu ook de 13-wekenecho standaard aangeboden aan alle zwangeren. Dat is een belangrijke, want met die echo kunnen ernstige afwijkingen op tijd worden opgespoord, zoals een open schedeltje of hersenafwijkingen. Met de 13-wekenecho kan ook worden bekeken hoe de organen zich ontwikkelen.

  Toevoeging

  De 13-wekenecho is dus een toevoeging op de standaard termijnecho, waarmee de uitgerekende datum wordt vastgesteld, en de 20-wekenecho. Ook is de 13-wekenecho een aanvulling op de NIPT en de combinatietest. Deze bloedtesten geven namelijk andere informatie dan een echo, dus met de 13-wekenecho krijgt de verloskundige een compleet beeld over de gezondheid van de baby.

  Door al met de 13 weken te weten of er sprake is van ernstige afwijkingen, hebben koppels meer tijd om te beslissen hoe je daarmee omgaat. Ook is er dan meer tijd voor aanvullend onderzoek en eventuele ingrepen als dat de baby kan helpen.

  Kosten van de 13-wekenecho

  De basisverzekering zal de kosten voor de 13-wekenecho dekken. Je hoeft ook geen eigen bijdrage te betalen. Je bent trouwens niet verplicht om deze echo te nemen, je mag hem indien gewenst ook overslaan.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard