1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: BEN - Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland

  ZwangerOnderzoeken en controlesSeo de 20 weken echo

  SEO en GUO

  ZP® - Magazine

  , 5 september 2016 11:54Laatste update op: 26 oktober 2022 14:48

  Tijdens je eerste afspraak geeft de verloskundige je informatie over het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), ook wel de 20-weken echo genoemd. In sommige gevallen is een Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO) nodig. Je leest hier wat deze onderzoeken inhouden.

  Structureel Echoscopisch Onderzoek

  Het is een onderzoek met echoapparatuur om te bekijken of de aanleg van het kindje in orde lijkt. Het SEO kan worden uitgevoerd tussen week 18+0 en week 21+0 van de zwangerschap, en bij voorkeur tussen week 19+0 en 20+0 van de zwangerschap. Je kindje is dan in zijn geheel zichtbaar en de organen zijn goed te zien. Je mag zelf kiezen of je dit onderzoek wilt laten verrichten.

  De echoscopist(e) vertelt tijdens of direct na het onderzoek wat haar bevindingen zijn. Zij doet geen uitspraken over het verdere beleid. Als het nodig is zal de verloskundige dit met je bespreken.

  De uitslag van het onderzoek wordt tijdens de volgende controle bij de verloskundige met je besproken. Indien er afwijkingen zijn gezien, wordt jouw verloskundigenpraktijk daar meteen over ingelicht. Zij nemen dan contact met je op om de verdere gang van zaken te bespreken.

  Er kan ook naar het geslacht van je kindje worden gekeken, maar dit is niet het doel van de echo. Wil je het geslacht graag weten? Geef dit dan aan bij de echoscopist(e). De kosten van deze echo worden vergoed uit de basiszorgverzekering.

  Mocht er toch een afwijking gevonden worden, dan volgt er nog een uitgebreidere echo, de GUO (Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek).

  GUO

  GUO

  De 20-weken echo kan je geruststellen over de gezondheid van je kindje, maar de uitslag kan je soms ook ongerust maken. In enkele gevallen kom je voor moeilijke keuzes te staan. Je bepaalt zelf of je een echo wilt en of je bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek wilt laten doen.

  Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek, oftewel een Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO), door een gynaecoloog en soms uit een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek in een gespecialiseerd ziekenhuis. Natuurlijk gaat de verloskundige en/of de gynaecoloog hierover met jullie in gesprek, zodat jullie weloverwogen een keuze kunnen maken.

  Het komt regelmatig voor dat niet alle onderdelen van het onderzoek in één afspraak beoordeeld kunnen worden, bijvoorbeeld door de ligging van jullie kindje. In dit geval wordt een tweede afspraak gepland.

  Meer over dit onderwerp:

  • Medisch
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard