1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    CTG van je ongeboren baby

    Gepubliceerd op: 11-19-2019Bewerkt op: 2-22-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-19-2019Bewerkt op: 2-22-2024
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een CTG is een veelvoorkomend onderzoek bij zwangere vrouwen. Het registreert de harttonen van je baby tijdens de zwangerschap en de bevalling. Maar wat houdt dat precies in? En in welke situaties is een CTG nodig?

    Wat is een CTG precies?

    Een CTG (cardiotocogram) is een hartfilmpje dat wordt ingezet om de harttonen van je baby te registreren. De tonen worden omgezet in een grafiek welke kan worden afgelezen om te bepalen of de hartslag van je baby binnen de normen valt. Ook weeënactiviteit kan met een CTG worden geregistreerd, daarom wordt een CTG vaak tijdens de bevalling toegepast. Mocht het nodig zijn, dan kan een CTG al vanaf 25 weken zwangerschap worden uitgevoerd.

    Wanneer wordt een CTG uitgevoerd?

    Een CTG kan dus op twee momenten worden uitgevoerd: tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling.

    Een CTG wordt tijdens de bevalling uitgevoerd om de hartslag van de baby goed in de gaten te houden. Zo kan worden geregistreerd hoe de baby reageert op het inleiden van de bevalling, weeën of wanneer er een vacuümverlossing of tangverlossing gaat plaatsvinden. De CTG wordt niet alleen naast je bed gemonitord, ook op de afdeling is een monitor aanwezig. Zo kan er snel worden ingegrepen wanneer het nodig is.

    Een CTG wordt tijdens de zwangerschap uitgevoerd wanneer:

    CTG tijdens de zwangerschap

    Tijdens de zwangerschap wordt vaak voor een uitwendige CTG gekozen en tijdens de bevalling voor een inwendige CTG. Een uitwendige CTG wordt uitgevoerd door van het plaatsen van een apparaatje op de buik door middel van twee elastische banden. Een band voor het registreren van de hartslag van je baby en een band om activiteit van je baarmoeder te monitoren, hierdoor kunnen bijvoorbeeld weeën worden gesignaleerd. Op de monitor zal een grafiek verschijnen welke aangeven hoe de hartslag van je baby en de activiteit van je baarmoeder verlopen. Het onderzoek duurt 20 à 30 minuten, afhankelijk van de activiteit van de baby. Wanneer de baby slaapt is de hartslag namelijk lager en wordt gewacht tot de activiteit van de baby weer toeneemt. De hartslag van een ongeboren baby varieert van 110 tot 160 slagen per minuut.

    Benieuwd welke controles en echo's je allemaal nog meer krijgt tijdens de zwangerschap? Volg de zwangerschapscursus, deel van ons online cursuspakket

    CTG tijdens de bevalling

    Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, wordt de hartslag van je baby in de gaten gehouden door middel van een inwendige CTG. Dit kan alleen als de vliezen zijn gebroken en je ontsluiting hebt. Door middel van een elektrode die op het hoofdje van de baby wordt geplaatst, kan de hartslag nauwkeurig in de gaten worden gehouden. Een CTG wordt standaard tijdens de bevalling toegepast om te kijken hoe je baby op weeën reageert, vaak gaat de hartslag van de baby dan tijdelijk omlaag. Ook tijdens het persen kan de hartslag van de baby verlagen. Wanneer deze langere tijd laag blijft of juist hoog, kan dit aangeven dat je baby het moeilijk heeft. Dan kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor een tangverlossing, vacuümverlossing of keizersnede.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard