1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zweten en opvliegers tijdens de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 8-21-2020Bewerkt op: 7-26-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-21-2020Bewerkt op: 7-26-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen het een stuk warmer. Opvliegers en meer zweten zijn dan ook heel normaal als je zwanger bent. Voornamelijk ‘s nachts kun je het behoorlijk warm krijgen en plots ontzettend gaan zweten! Waarom heb je die opvliegers en het overmatig zweten tijdens de zwangerschap?

  Oorzaken zweten tijdens de zwangerschap

  Iedereen zweet wel eens, maar tijdens de zwangerschap kan je overmatig gaan zweten, of veel meer dan normaal. Zweten heeft echter een belangrijke functie: het zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt als je het te warm krijgt, waardoor je lichaamstemperatuur weer daalt. Als je zwanger bent kan je het sneller warm krijgen, waardoor je ook meer gaat zweten. Dat kan komen door de volgende dingen:

  • Verhoogde doorbloeding: Je lichaam maakt zo’n 1,5 liter extra bloed aan tijdens de zwangerschap, en ook je bloedvaten worden dunner. Hierdoor raakt je lichaam beter doorbloed, en ook je huid en zweetklieren. Daardoor krijg je het sneller warm en produceren je zweetklieren meer vocht.
  • Zwangerschapshormonen: Door de schommelingen in zwangerschapshormonen kan het deel in je hersenen dat de temperatuur regelt een beetje ontdaan raken. Daardoor kun je het plots te warm of te koud krijgen. Door te zweten wordt je temperatuur dan weer op pijl gebracht.
  • Lagere bloedsuikerspiegel: Soms kan je tijdens de zwangerschap last krijgen van een lagere bloedsuikerspiegel, wat ervoor kan zorgen dat je meer gaat zweten.
  • Snellere stofwisseling: Van een hogere stofwisseling tijdens de zwangerschap kan je meer gaan zweten.

  Nachtzweten

  Veel zwangere vrouwen krijgen vooral ‘s nachts last van overmatig zweten. Probeer daarom zo koel mogelijk te slapen: je kunt zelf het beste aanvoelen wat voor nachtkleding het beste is voor jou.

  Opvliegers

  Het kan ook zijn dat het gaat bij plots zweten om een (nachtelijke) opvlieger, waarbij je gezicht plots rood en warm aanvoelt en waarbij je plots erg gaat zweten. Dit kan 30 seconden duren tot een paar minuten. Dat wordt veroorzaakt doordat er opeens meer bloed naar je bloedvaten in je huid stroomt. Daarna krijg je het weer koeler, soms kun je zelfs koud krijgen. Opvliegers komen vooral voor in het eerste en derde trimester van de zwangerschap.

  Na de zwangerschap

  Ook na je zwangerschap kan je nog even last hebben van zweten en opvliegers. Dat komt omdat je hormonenhuishouding weer helemaal in balans moeten komen na de zwangerschap. Als je nog borstvoeding geeft, kan het allemaal nog wat langer duren.

  Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard