1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Afscheiding tijdens zwangerschap: wat is abnormaal?

  Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 6-23-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-8-2019Bewerkt op: 6-23-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
  Vaginale afscheiding heb je eigenlijk altijd, zo ook tijdens de zwangerschap. Vaak wordt het tijdens je zwangerschap wel aardig wat meer. Dit is misschien niet zo fijn en comfortabel, maar toch hoef je je geen zorgen te maken mits de structuur en de kleur van de afscheiding hetzelfde is. Een normale afscheiding heeft een melkachtige, witte kleur en een dunne waterige structuur. Deze afscheiding heeft een milde tot geen geur en wordt leucorrhea genoemd. Wanneer de normale afscheiding opdroogt, kan het een beetje gelig van kleur worden. Deze normale vaginale afscheiding zorgt voor een juiste pH-waard in je vagina waardoor je wordt beschermd tegen vaginale infecties.

  Abnormale afscheiding tijdens zwangerschap

  Tijdens je zwangerschap kan er sprake zijn van een meer vaginale witte afscheiding, maar dit is heel normaal en niks om je druk om te maken. Wanneer je zwanger bent stroomt er namelijk meer bloed naar het bekkengebied waardoor de slijmvliezen extra worden gestimuleerd, wat resulteert in meer vaginale afscheiding. Meer afscheiding dan normaal is tijdens je zwangerschap dus heel normaal.

  Wanneer je de volgende veranderingen in je afscheiding ziet tijdens de zwangerschap, kan het zijn dat je een schimmelinfectie (candida infectie), verandering in je hormoonhuishouding of een bacteriële vaginose hebt

  • De afscheiding heeft een stinkende, visachtige geur
  • De afscheiding is wit en brokkelig
  • De afscheiding verandert in een geel, groene of grijze kleur

  Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak gepaard met een jeukende, branderige vagina en abnormale witte, brokkelige afscheiding. Het kan ook zijn dat je pijn ervaart tijdens de seks en bij het plassen, en je vagina kan er rood en ontstoken uitzien.

  Moet ik naar de huisarts met mijn afscheiding?

  Een vaginale schimmelinfectie, gekenmerkt door dikke, korrelige, witte en licht stinkende afscheiding, komt veel vaker voor tijdens de zwangerschap. Je hoeft je hier dus zeker niet voor te schamen, aangezien het een veel voorkomend kwaaltje is. De candida infectie kan voortkomen uit verhoogde hormoonschommelingen, een veranderende zuurgraad of een verminderd immuunsysteem tijdens de zwangerschap. Door al deze factoren krijgt een vaginale infectie meer kans om zich door te ontwikkelen. Een vagina infectie of schimmel is geen SOA, maar je kunt het wel overbrengen op je partner.

  Je hoeft in de meeste gevallen niet naar de dokter om van je witte, brokkelige afscheiding en infectie af te komen. Een wasemulsie of een speciale capsule (zoals gynodaktarin of miconazol) volstaat meestal al bij het oplossen van dit vervelende kwaaltje. Werkt dit niet? Bezoek dan zeker je huisarts. Ook als de vaginale afscheiding bruin, groen of aanhoudend geel is, kun je beter contact opnemen met je huisarts.

  Hoe kan ik een schimmelinfectie voorkomen?

  Het is een goed idee om tijdens je zwangerschap extra aandacht te besteden aan de verzorging en bescherming van je vagina, om zo witte, korrelige afscheiding en een schimmelinfectie te voorkomen. De volgende tips kun je toepassen om een schimmelinfectie te voorkomen:

  • De binnenkant van je vagina reinigt zichzelf, en dus hoef je alleen de buitenkant van je schaamlippen te wassen met lauwwarm water.
  • Vermijd het gebruik van vaginale deodorant, zeep of doucheschuim, aangezien dit je natuurlijke vaginale flora kan aantasten op de lange termijn
  • Dep je vagina goed droog na het zwemmen, sporten en douchen
  • Draag altijd schoon, loszittend en bij voorkeur katoenen ondergoed
  • Was je ondergoed met en mild, geurloos wasmiddel
  • Was je ondergoed op 60 graden, om zo schimmels te verwijderen
  • Vrijen met een droge vagina kan het slijmvlies irriteren, probeer dit dus te vermijden
  • Vermijd ook sauna’s en zwembaden als je gevoelig bent voor vaginale schimmels, aangezien het warme en vochtige klimaat een uitstekende omgeving is voor schimmels om zich te vermenigvuldigen
  • Het dragen van inlegkruisjes en het standaard in huis hebben van een capsule miconazol, is handig.

  Meer vaginale afscheiding hebben tijdens je zwangerschap is misschien niet heel fijn, maar wel heel normaal. Blijft het dezelfde witte, melkachtige kleur en dunne structuur net zoals altijd? Dan is alles in orde. Als het gaat om brokkelige, witte afscheiding met een licht stinkende geur, kan het zijn dat je een vaginale (candida) infectie hebt. Neem bij twijfels vooral altijd contact op met je huisarts!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard