Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerKwaaltjes en klachtenVerandering van je huid tijdens de zwangerschap

Verandering van je huid tijdens de zwangerschap

ZP® - Magazine

, 4 August 2016 16:09Laatste update op: 18 October 2021 19:41

Het kan zijn dat je merkt dat je huid aan het veranderen is. Dit komt door het oprekken van de huid, het zwaarder worden in gewicht en de invloed van hormonen. In dit artikel gaan we wat dieper in op de eventuele veranderingen van de huid.

Striae

Doordat je borsten en je buik tijdens je zwangerschap flink oprekken, kun je last krijgen van striae: kleine scheurtjes in je huid, die ook wel 'zwangerschapsstrepen' worden genoemd. Je herkent ze als roze of blauwe streepjes, onderhuids en grillig van vorm. Na de zwangerschap worden ze meestal parelmoerachtig van kleur, maar weg gaan ze helaas nooit meer.

Striae tegengaan is moeilijk. Vooral als je nog vrij jong bent en je huid stevig is, kan hij makkelijk scheuren. Maar je kunt er wel alles aan doen om je borsten en buik in een goede conditie te houden. Let goed op je houding (een rechte rug!), zorg voor voldoende lichaamsbeweging (zwemmen, borstspieroefeningen), draag een stevige beha, neem wisseldouches (waarbij je altijd eindigt met koud water), en smeer je borsten en buik elke dag in met een goede olie of speciale striaecrème, spiraalsgewijs van binnen naar buiten.

Verandering in hormonen zorgt soms voor rode warme handen en een volle bos haar door verminderde haaruitval, al zullen deze extra haren ongeveer twee maanden na de bevalling alsnog uitvallen. Daarnaast kun je ook last hebben van extra pigmentatie. Vooral de huid rondom je navel, je tepels, je vagina en in je gezicht zijn hier extra gevoelig voor en kunnen donkere vlekken vertonen. Zes tot twaalf maanden na de bevalling is de hormoonbalans hersteld en zijn de donkere pigmentvlekken meestal verdwenen.

Bandenpijn

Je baarmoeder hangt aan vier banden in je buik. Tijdens de zwangerschap komt er druk op de banden te staan en rekken ze uit door de groei van de baarmoeder. Het uitrekken van de banden veroorzaakt een zeurende en soms stekende pijn aan de zijkant van je buik en richting je liezen. Plotselinge bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Ook als je veel staat of lichamelijk zwaar werk verricht kan je last krijgen van deze rekkings- of bandenpijn. Bandenpijn is onschuldig en verdwijnt vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder.

Jeuk

In de zwangerschap krijgt 20% van de vrouwen te maken met een vorm van zwangerschapsjeuk. Vaak begint het op de buik en breidt het zich uit over het hele lichaam. De meeste vormen van zwangerschapsjeuk hebben geen invloed op de gezondheid van de baby, maar laat het ons altijd even weten, want in sommige gevallen is er meer aan de hand.

Vraag je verloskundige gerust naar tips bij aanhoudende klachten.

Lees hier meer over kwaaltjes-en-klachten

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard