Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerKwaaltjes en klachtenVaginale schimmelinfectie candida tijdens de zwangerschap

Vaginale schimmelinfectie (candida) tijdens de zwangerschap

ZP® - Magazine

, 8 July 2020 23:05Laatste update op: 13 October 2020 03:35

Tijdens de zwangerschap heb je een vergrote kans om last te krijgen van een vaginale schimmelinfectie, ofwel een candida-infectie. Wat doe je als je zwanger bent en een vaginale schimmelinfectie krijgt? Kan dit kwaad?

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Bij een vaginale schimmelinfectie is er sprake van een verstoring in de schimmelbalans in je vagina. Dit wordt ook wel een candida-infectie genoemd. Van nature zijn er altijd schimmels en bacteriën in je vagina aanwezig, die van nature in balans zijn. Als bepaalde schimmels echter de overhand krijgen, ontstaat er een verstoring in dit natuurlijke evenwicht, wat zorgt voor de candida-infectie. Dat kan zorgen voor bepaalde ongemakkelijkheden in en rondom je vagina, en tijdens de zwangerschap heb je iets meer kans op zo’n infectie. De candida-infectie is niet seksueel overdraagbaar en is niet besmettelijk.

Vaginale schimmelinfectie en zwanger: symptomen

Er verandert een hoop in je lichaam als je zwanger bent. Onder andere de zwangerschapshormonen kunnen ervoor zorgen dat je een grotere kans hebt op een schimmelinfectie. De symptomen hiervan zijn niet altijd even duidelijk. Bij onderstaande symptomen kan het zijn dat je een infectie hebt, en is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts:

 • Rode vagina
 • Pijn tijdens het plassen
 • Pijn tijdens het vrijen
 • Branderige vagina en schaamlippen
 • Terugkerende blaasontsteking
 • Pijnlijke vagina
 • Afscheiding die lijkt op yoghurt
 • Grijze afscheiding
 • Geen-groene afscheiding die niet fris ruikt
 • Jeukende vagina en schaamlippen

Oorzaak van vaginale schimmelinfectie tijdens zwangerschap

Het kan per vrouw verschillen waarom je een vagina schimmelinfectie krijgt. Tijdens de zwangerschap ben je vaak gevoeliger voor zo’n infectie onder invloed van zwangerschapshormonen, waarvan sommigen zorgen voor een lagere zuurgraad in je vagina. Door deze lagere zuurgraad krijgen schimmels en bacteriën de kans zich snel te vermenigvuldigen, wat gemakkelijk het evenwicht verstoord. Ook heb je tijdens de zwangerschap vaak een verminderde weerstand, waardoor schimmelinfecties sneller kunnen groeien. Soms is een candida-infectie tijdens de zwangerschap dus niet te vermijden. Het kan echter ook door de volgende oorzaken komen:

 • Je wast je vagina met zeep, waardoor het slijmvlies van je vagina geïrriteerd raakt en schimmels sneller toe kunnen nemen
 • Je slikt antibiotica, waardoor sommige bacteriën in je vagina gedood worden, waardoor een disbalans ontstaat
 • Je slikt bepaalde medicijnen die de kans op een schimmelinfectie vergroten
 • Je hebt een verstoorde bloedsuikerspiegel door bijvoorbeeld diabetes, waardoor de zuurgraad in je vagina wordt verstoord

Bezorgd over een vaginale schimmelinfectie?

Gelukkig gaat een vagina schimmelinfectie vanzelf weer over na een paar weken, in de meeste gevallen. Vaak kan je vagina prima zelf de balans weer herstellen, wat het dus onnodig maakt gelijk een behandeling te zoeken voor de schimmel. Het is ook niet gevaarlijk voor je eigen gezondheid of voor je baby. Wel kan het erg vervelend zijn, zeker in combinatie met andere zwangerschapskwaaltjes.

Het enige wat kan gebeuren is dat zwangeren die rond de bevalling een vaginale schimmelinfectie hebben, een gistinfectie kunnen doorgeven aan hun baby via de mond. Dit resulteert dan in spruw bij de baby, wat behandeld moet worden. Krijg je dus een schimmelinfectie later in de zwangerschap, neem dan altijd contact op met je huisarts of verloskundige.

Schimmelinfectie behandelen

Als de klachten van de vaginale schimmelinfectie erg hinderlijk worden, kan je contact opnemen met je verloskundige of huisarts. Er kan dan eerst worden gekeken door middel van lichamelijk onderzoek of onderzoek van je afscheiding of er daadwerkelijk sprake is van een schimmelinfectie. Je huisarts kan vervolgens medicatie voorschrijven zoals vaginale crème, een capsule of vaginale tabletten. Blijven de klachten maar terugkomen? Bespreek dit dan met je huisarts.

Je kunt bij de apotheek ook zelf verschillende middelen kopen om je infectie tegen te gaan. Voordat je zelf dit soort vaginale antischimmelcrèmes gaat kopen, is het echter beter om eerst met je huisarts te overleggen, vooral als het de eerste keer is dat je een infectie hebt.

Schimmelinfectie tijdens de zwangerschap voorkomen

Soms kan een schimmelinfectie je overkomen tijdens de zwangerschap, puur door de hormonale veranderingen en verminderde weerstand. Met de volgende tips kan je de kans op een infectie echter wel verkleinen:

 • Was je vagina niet met zeep. Niet met normale zeep, niet met speciale vaginale zeep en niet met vaginale spoelingen. Dit verstoort namelijk de zuurgraad in je vagina, terwijl je vagina zich prima zelf kan reinigen. Enkel wassen van de buitenkant met water is genoeg.
 • Gebruik katoenen ondergoed. Hierdoor zal je minder zweten dan met synthetische stoffen, waardoor schimmels minder snel zullen vermenigvuldigen.
 • Gebruik neutraal, ongeparfumeerd wasmiddel voor je ondergoed.
 • Vermijd stress en zoek ontspanning op. Stress vermindert namelijk je weerstand, wat de kans op een infectie vergroot.
 • Probeer niet te vrijen met een droge vagina, want dan kan je vaginale slijmvlies geïrriteerd raken.

Meer over dit onderwerp:

 • Medisch
 • Spruw bij je baby

Plaats een reactie

(1)
user-image
 • user-image

  sibrecht (1)

  Oct 23, 2020

  Met de juiste voeding kun je ook een teveel aan schimmels voorkomen. Vermijd bijvoorbeeld suikers. Meer weten? Lees het boek ‘Vechten met gerechten tegen Candida en ME’ van Titi Koolsbergen & Janneke Vreugdenhil. Het is vind ik een goede voedingswijzer met recepten en adviezen.

  user-image

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde artikelen

Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Groeikalender
Magazine