1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Steken in je vagina tijdens de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 8-15-2022Bewerkt op: 11-29-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-15-2022Bewerkt op: 11-29-2023
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Verloskundigenpraktijk Hygiea
  Heb je af en toe last van steken in je vagina tijdens de zwangerschap? Dan ben je niet de enige. Het is een veel voorkomende zwangerschapskwaal die meestal onschuldig is. Het kan wel pijnlijk aanvoelen, en veel vragen oproepen. Wat betekent het als je steken voelt in je vagina als je zwanger bent?

  Hoe herken je de steken in je vagina?

  Vaak voelen de steken in je vagina als een scherpe pijnscheut die na een paar seconden weer over is. Ben je al iets verder in de zwangerschap tijdens het derde trimester, dan kan het voelen alsof het hele gewicht van je baby op je vagina drukt en de baby ieder moment naar buiten kan komen. Dat is gelukkig niet het geval!

  Waarom heb je steken in je vagina tijdens de zwangerschap?

  Vaak komt dit kwaaltje voor in het derde trimester van de zwangerschap. Het heeft dan ook alles te maken met het toenemende gewicht van je baby, vruchtwater en de placenta. Door de bewegingen van je steeds grotere baby zal het af en toe voelen alsof je een trap krijgt in je vagina, en dat kan ook zomaar letterlijk het geval zijn! Meestal trappelt je baby echter tegen je baarmoeder en je banden aan: de stekende pijn is dan het resultaat.

  Die banden houden je baarmoeder aan je bekken vast. Doordat je baarmoeder steeds verder groeit, rekken je banden steeds meer uit, wat ook voor bandenpijn zorgt en wat zich onder andere uit in steken in je vagina. Het rekken van de banden wordt veroorzaakt doordat hormonen zorgen voor relaxatie van de banden.

  Tegen het einde van je zwangerschap zal je baby ook indalen. Dat betekent dat je baby steeds dieper in je bekken zakt, wat gepaard gaat met indalingsweeën. Die kunnen aanvoelen als flinke steken in je vagina.

  Wanneer neem je contact op met je verloskundige?

  De stekende pijn in je vagina kan dus in de meeste gevallen geen kwaad, en zijn geen reden tot zorgen. Het wil ook niet zeggen dat de bevalling binnenkort begint.

  Duren de steken langer dan een paar seconden, heb je ook bloedverlies, afwijkende afscheiding, koorts, of pijn bij het plassen? Dan is het wel een goed idee om contact op te nemen met je verloskundige. Je zou dan namelijk een vaginale schimmelinfectie of blaasontsteking kunnen hebben.

  Hoeveel mag je maximaal tillen in de tweede helft van je zwangerschap?

  • 20 kilo
  • 10 kilo
  • 5 kilo

  Wat kun je doen tegen deze zwangerschapskwaal?

  Sommige vrouwen vinden de steken in hun vagina tijdens de zwangerschap erg hinderlijk. Ze kunnen tot het einde van de zwangerschap duren, en daarna nog een paar weken na de bevalling aanhouden. Tijdens de zwangerschap zou je het volgende kunnen doen om de pijn te verzachten:

  • Beweging: ligt je baby net in een positie waarin hij volop tegen je banden aan schopt, dan kan wat beweging helpen je baby in een andere positie te krijgen. Met bijvoorbeeld een wandeling, door te zwemmen of met yoga.
  • Ontspanning: het kan zijn dat door stress de pijn toeneemt. Zoek dus de ontspanning op door middel van een massage, een warm bad of een middagdutje.

  Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard