Veranderingen in je lichaam
Tijdens een zwangerschap verandert er veel in je lichaam, zoals bijvoorbeeld de bloedsomloop, het vasthouden van vocht, bloeddrukverhoging of -verlaging en weefselveranderingen in gewrichtsbanden en spieren. Dit laatste gebeurt met name om je lichaam klaar te stomen voor de bevalling. Hierdoor ontstaat er ruimte voor je kind dat zich steeds verder ontwikkelt en tot slot ontstaat er ook ruimte in het geboortekanaal voor de uiteindelijke geboorte van je kindje.
Een natuurlijk proces waar je voor een deel zowel negatief als positief invloed op kan hebben. We richten ons vooral op het creëren van de positieve invloed. In dit artikel kijken we naar de mogelijke oorzaken van het ontstaan van nek -en schouderklachten, en naar wat je er zelf aan kunt doen.
Oorzaken
Verslappen van banden en spieren
Naarmate de zwangerschap vordert veranderen de ligamenten (gewrichtsbanden) op basis van je hormoonhuishouding. De banden zullen veel slapper worden. Hierdoor kan er bij langdurige houdingen, bewegingen of belastingen een verminderde stabiliteit en ondersteuning van gewrichten en/of tussen delen van je lichaam ontstaan.
Als je bijvoorbeeld langdurig aan een computer zit te werken in een belastende houding, kun je pijn en stijfheid gaan ervaren tussen je schouderbladen, spierspanningen in de spieren die naar je nek en zelfs schedelrand lopen, hoogstand van je schouders, hoofdpijn en/of nekpijn ervaren.
Spierspanningen, hoge ademhaling
Te weinig lichaamsbeweging
Hoe minder je beweegt, hoe minder mobiel je zult worden. Dat geldt sowieso voor elk mens. Maar tijdens de zwangerschap zullen langdurige houdingen ook nog eens extra belasting geven op de banden die stabiliteit en ondersteuning moeten waarborgen. Die banden raken vermoeid en zullen hun functie opgeven. De grote spieren zullen het overnemen. Dit resulteert in spierspanningen en stijfheid.
Persoonlijke ervaring van het zien en voelen veranderen van je lichaam tijdens een zwangerschap.
Verhoogde bloeddruk
Belemmerende factoren voor herstel
Soms zitten er zaken in de weg van een voorspoeding herstel van deze klachten. Dit zijn o.a.
- hoge bloeddruk
- stress, angst en onzekerheid
- tekort aan kennis omtrent het wel en wee van een zwangerschap
- overgewicht
- zwangerschapsvergiftiging
- hyperventilatie
- bewegingsbeperking in de borstwervelkolom
- algehele inactiviteit
Wat kun je er zelf aan doen?
Allereerst je bewust worden van het feit dat je klachten hebt en dat die klachten je belemmeren. Vervolgens op zoek gaan naar de oorzaak. Kun je eerst zelf iets doen aan die oorzaak? Zo ja, start daarmee. Beweeg je voldoende? Zo nee; ga meer bewegen binnen je grens. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten. Bouw het rustig op en sluit je bijvoorbeeld aan bij een specifieke zwangerschapscursus. Daar leer je onder professionele begeleiding wat goed is voor jou en je kindje gedurende het verloop van je zwangerschap.
Door in beweging te blijven tot aan je bevalling onderhoud je én stimuleer je de aanwezige spiercellen en bovenal je algehele weerstand, belastbaarheid en conditie. Ook kan het preventief werken op het gebied van het voorkomen van postpartum klachten.
Als je binnen 14 dagen geen effect ervaart, kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerde fysiotherapeut. Heb jij of heeft jouw verloskundige het vermoeden dat de oorzaak ligt bij je bloeddruk, neem dan eerst contact op met je huisarts.
Wat kan een fysiotherapeut/manueel therapeut voor je betekenen?
De fysiotherapeut neemt uitgebreid de tijd om samen met jou de oorzaak van jouw klachten/gezondheidsprobleem te achterhalen. Aan de hand van een uitgebreid vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek. Door middel van dit onderzoek kan de fysiotherapeut bepaalde oorzaken in- en/of uitsluiten. Vervolgens deelt hij/zij zijn/haar bevindingen met jou en beslissen jullie samen of therapie zinvol is. Zo ja, dan volgt een persoonlijk behandelplan. Tijdens deze eerste afspraak krijg je altijd adviezen en informatie mee waar je direct mee aan de slag kunt.
Als er voldoende tijd over is volgt meteen een eerste behandeling.
De behandelingen zullen bestaan uit:
- toename kennis
- geruststelling
- adviezen over houding en beweging
- indien nodig wegnemen van een bewegingsbeperking in de borstwervelkolom door middel van manuele verrichtingen. _Dit valt onder de specialisatie van een manueeltherapeut en mag dus nooit uitgevoerd worden door een algemene fysiotherapeut.
- pijndemping
- mobilisatietechnieken
- spierkrachtoefeningen
- ontspanningsoefeningen
- ademhalingsoefeningen
Lees ook het artikel Wat kan een fysiotherapeut voor jou betekenen.