Wat is een diastase?
Je baby groeit negen maanden lang in je buik. In deze periode groeit je baby van een het formaat van een sesamzaadje tot het formaat van een pompoen. Dit betekent dat je lichaam best wat ruimte moet maken zodat je baby alle ruimte heeft om te groeien. Om deze ruimte te kunnen creëren moeten je rechte buikspieren wijken en daardoor komt er meer trekkracht op de peesplaat tussen de spierhelften te staan. Een diastase is een wijking van de linker en rechter rechte buikspier.
Diagnose van een diastase
Iedere zwangere ontwikkelt vanwege de groei van de baby een diastase. Het is volkomen normaal, uit onderzoek blijkt dat in het derde trimester 100% van de zwangere vrouwen een diastase heeft. Je kunt zelf checken hoe groot een diastase in jouw geval is. Doe dit door de volgende stappen te volgen:
- Ga allereerst op je rug liggen
- Trek je knieën op en zorg dat je voeten plat op de grond staan
- Vervolgens til je je hoofd omhoog zodat je kin je borst raakt
- Nu kun je gaan voelen hoe groot jouw diastase is. Door boven en onder je navel te voelen kun je de ruimte tussen de buikspieren voelen. Wees niet bang om wat druk te zetten op je buik.
Lees ook:
BekkenpijnGevolgen van een diastase
Een diastase is volkomen normaal, maar kan erg vervelend zijn en de volgende gevolgen hebben:
- Problemen met de houding
- Stabilisatieproblemen
- Lastig voorover-, achterover- en zijwaarts kunnen buigen
- Rugklachten
- Moeite met druk uitoefenen op de buik, dit kan voor problemen zorgen tijdens het persen
- Constipatie
- De kans op een keizersnede is verhoogd
- Verzakkingsklachten
- Bekkenbodemklachten
- Pijn rond de navel en/of navelbreuk
- Moeite met helemaal doorademen
Risicofactoren diastase
Iedere vrouw krijgt tijdens de zwangerschap te maken met diastase. De mate waarin je last hebt van diastase kan beïnvloed worden door een aantal factoren:
- Leeftijd (35+)
- Een eerdere bevalling
- Keizersnede
- Langdurig verhoogde buikdruk
- In verwachting zijn van een meerling
- Een grote baby of veel vruchtwater
- Verkeerde belasting op de peesplaat tijdens de zwangerschap
- Constipatie
Lees ook:
ZwangerschapskalenderOefeningen bij een diastase
Tijdens je zwangerschap is het van belang erop te letten dat je buikdruk goed opvangt. Een fysiotherapeut en een gespecialiseerde trainer kan je hierbij helpen. Zelf kun je ook al het een en ander doen wanneer je een diastase hebt:
- Let op een goede ademhaling. Dit is een buikademhaling waarbij je in ontspanning ook goed je buik, billen en bekkenbodem kunt ontspannen. (Je kaken iets van elkaar laten komen zorgt vaak al voor veel ontspanning evenals je schouders ontspannen laten hangen).
- Let op de opvang van buikdruk
- Zorg voor een goede houding
- Ga naar een gespecialiseerde fysiotherapeut. Deze kan je helpen bovenstaande vier punten goed aan te pakken maar kan ook middels taping ondersteuning bieden en je eventueel adviseren in een buikband.