1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Blaasontsteking tijdens zwangerschap

    Gepubliceerd op: 2-29-2020Bewerkt op: 12-4-2023
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-29-2020Bewerkt op: 12-4-2023
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie genoemd, is een veelvoorkomende kwaal tijdens de zwangerschap. Het kan voor pijn en ongemakken zorgen, maar is gelukkig eenvoudig te behandelen.

    Wat is een blaasontsteking en wat is de oorzaak?

    Wanneer er sprake is van een blaasontsteking, is de binnenkant van de blaas ontstoken. Dit kan veroorzaakt worden door bacteriën die via de plasbuis in de blaas terechtkomen. In de meeste gevallen is dit de E.coli bacterie. Dit is een bacteriesoort die bij iedereen in de darmen zit. Deze bacterie kan bijvoorbeeld tijdens het vrijen of een toiletbezoek in de plasbuis terechtkomen. Tijdens de zwangerschap is de kans op een blaasontsteking hoger. De urineleiders staan dan wijder open en de blaaswand is slapper.

    Symptomen blaasontsteking

    Je kunt een blaasontsteking aan verschillende symptomen herkennen:

    Diagnose blaasontsteking

    Om vast te stellen dat het daadwerkelijk om een blaasontsteking gaat, is urineonderzoek nodig. Hierbij vang je urine in een schoon potje op en lever je deze in bij de huisarts. Let er wel op dat je dit binnen twee uur doet. Om te achterhalen door welke bacterie de blaasontsteking is veroorzaakt, wordt de urine vaak op kweek gezet. Binnen een dag krijg je meestal al de resultaten.

    Behandeling blaasontsteking

    Het is belangrijk dat een blaasontsteking behandeld wordt, hierdoor is er minder kans op een nierbekkenontsteking. Om de blaasontsteking te behandelen, krijg je een antibioticakuur. Hierdoor neemt de ontsteking, en de bijbehorende klachten, af. Ook wanneer je bijna geen klachten meer hebt, is het belangrijk dat je de kuur afmaakt. Hierdoor is de kans kleiner dat de blaasontsteking weer terugkomt. Nemen de klachten tijdens de behandeling toe of heb je koort? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

    Blaasontsteking tijdens zwangerschap gevaarlijk?

    Een blaasontsteking is in principe niet gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Het is daarbij wel van belang dat de blaasontsteking zo snel mogelijk behandeld wordt. Een blaasontsteking kan namelijk in het derde trimester ervoor zorgen dat weeën worden opgewekt. Ook kan een blaasontsteking zonder behandeling kan uitlopen op een nierbekkenontsteking. Een nierbekkenontsteking kan voor zowel jou als je baby gevaarlijk zijn.

    Tips om blaasontsteking te voorkomen

    Wanneer je een blaasontsteking hebt of wilt voorkomen kun je een aantal dingen doen:

    • Veel water drinken (> 1,5 liter per dag)
    • Het plassen niet uitstellen
    • Cranberryproducten zoals cranberrysap en cranberrycapsules
    • Na het vrijen direct naar het toilet
    • Zorg dat je blaas echt leeg is na het plassen, neem de tijd voor het toiletbezoek
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard