1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    6x weinig besproken zwangerschapskwaaltjes

    Gepubliceerd op: 5-5-2022Bewerkt op: 2-27-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-5-2022Bewerkt op: 2-27-2024
    Auteur: Maartje Scheffer
    Misselijkheid, veel plassen, meer honger: dat zijn zwangerschapskwaaltjes waar bijna iedere zwangere wel mee te maken krijgt. Maar er zijn kwaaltjes waar je niet weinig tot nooit wat over hoort. Ze zijn zeldzaam, maar kunnen je zomaar overkomen onder invloed van alle zwangerschapshormonen.

    Verrassende, onbekende kwaaltjes tijdens de zwangerschap

    Wel eens gehoord van deze zwangerschapskwaaltjes? Waarschijnlijk niet. Of herken jij jezelf wel in een van deze (soms geinige) kwaaltjes?

    1. Vaak een bloedneus: sommige vrouwen krijgen regelmatig een bloedneus tijdens de zwangerschap. Dit komt best vaak voor: bij een op de vijf zwangeren. Dat komt door een kapot bloedvat in het slijmvlies van je neus. Omdat de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron voor een betere doorbloeding in het slijmvlies zorgen, kan je vaker een bloedneus krijgen dan normaal.

    2. Stinkende adem: deze heeft alles te maken met plaque: een dun laagje bacteriën die vluchtige zwavelverbindingen aanmaken tijdens het afbreken van voedselresten tussen je handen. Dat wordt ervaren als slechte adem. De aanmaak van plaque werkt samen met een hunkering naar eten en veel tussendoortjes eten: iets wat veel zwangeren graag doen! Ook kunnen de zwangerschapshormonen en dehydratatie het speekselniveau beïnvloeden, wat ook voor slechte adem kan zorgen.

    1. Meer lichaamshaar: je lichaamsbeharing wordt beïnvloed door hormonale veranderingen, je stofwisseling en je bloedstroom als je zwanger bent. Al die dingen nemen toe, en dus ook je haargroei op je lichaam. Na zes maanden is je hormoonhuishouding meestal weer wat meer in balans, en zal de beharing weer afnemen.

    2. Snurken: eentje die niet te maken heeft met hormonen, maar met gewichtstoename tijdens de zwangerschap. Naarmate je buik groter en groter wordt wordt ook je nek wat dikker. De luchtwegen worden daardoor smaller, waardoor de ademlucht wordt verhinderd en het weefsel laat trillen. En dan ga je snurken! Heel normaal, maar soms wel vervelend kwaaltje.

    1. Ribbenpijn: alles wordt daar in je buik flink verschoven. In het derde trimester wordt je buik zo flink dat hij je ribben onder druk kan zetten. Daar komen dan ook de schopjes van je baby pijn. Sommige vrouwen hebben dus het hele derde trimester ribbenpijn. Dat voelt een beetje alsof je ribben gekneusd zijn.

    2. Overmatig speeksel: onder invloed van de zwangerschapshormonen slaan je speekselklieren op hol. Een gemiddelde volwassene maakt zo’n 500 tot 600 ml speeksel per dag aan, maar zwangeren kunnen wel 2 liter per dag aanmaken in extreme gevallen. Dat kan erg hinderlijk zijn, en resulteren in veel kwijlen, vooral ‘s nachts.

    Alles weten over zwangerschapskwaaltjes en complicaties? Dat kan met onze zwangerschapscursus, deel van het online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard