1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  KNOV: partners mee naar zwangerschapscontroles en pretecho's weer toegestaan tijdens corona!

  Gepubliceerd op: 5-8-2020Bewerkt op: 5-11-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-8-2020Bewerkt op: 5-11-2020
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Partners mogen weer mee naar zwangerschapscontroles, pretecho's zijn weer toegestaan en je moeder mag weer mee naar de bevalling. Heel goed nieuws voor alle zwangeren! De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) heeft op 7 mei deze nieuwe richtlijnen bekendgemaakt.

  Disclaimer: de richtlijnen kunnen per praktijk verschillen. Vraag bij je eigen verloskundigenpraktijk welke richtlijnen zij hanteren.

  De nieuwe richtlijnen voor zwangerschapscontroles zwangeren en partners

  De KNOV kondigt de volgende nieuwe richtlijnen aan tijdens de coronacrisis:

  • Partner mag weer mee naar verloskundige afspraken, zowel binnen als buiten het ziekenhuis.
  • Partner mag weer mee naar echo’s.
  • Pretecho’s zijn weer mogelijk en de partner mag mee.
  • Er mag iemand extra mee naast de partner naar de bevalling, indien de zwangere dit wenst.

  De nieuwe maatregelen gaan in vanaf 11 mei. Natuurlijk moet er wel rekening worden gehouden met de anderhalve meter afstand regel.

  Zwangeren zijn gehoord tijdens coronacrisis

  De KNOV meldt dat door het kabinet gehoor is gegeven aan de vraag door zwangere om haar partner weer direct betrokken te laten worden bij de verloskundigen controles tijdens de Covid-19 crisis. Nu de coronamaatregelen weer geleidelijk aan worden verminderd, worden ook de maatregelen in de geboortezorg versoepeld.

  Richtlijnen KNOV afhankelijk van beleid zorgcentra

  Wel wordt vermeld dat als de nieuwe richtlijnen niet in overeenstemming zijn met het beleid van ziekenhuizen, verloskundigenpraktijken en echocentra, er van de nieuwe richtlijnen kan worden afgeweken.

  Ook is het van belang eerst goed te informeren als je een persoon naast je partner mee wilt nemen naar de bevalling. Hier moet namelijk een goed argument voor zijn, en de zwangere vrouw moet klachtenvrij zijn. Het beleid hierover kan per ziekenhuis verschillen.

  Emotionele steun tijdens de zwangerschap en bevalling

  Wat een goed nieuws voor zwangere vrouwen! Een zwangerschap en bevalling is namelijk niet alleen iets fysieks, maar ook iets emotioneels dat je graag met je partner en andere naasten wilt delen. Het thuislaten van de partner tijdens verloskundige afspraken is voor vele zwangeren dan ook moeilijk geweest. Ook is het erg fijn dat er nu je moeder of een goede vriendin bij de bevalling aanwezig mag zijn.

  Dit is natuurlijk voor alle zwangere vrouwen in Nederland ontzettend fijn om te lezen! Hoe heb jij het ervaren dat je partner niet mee mocht naar zwangerschapscontroles? Laat het ons weten in een comment!

  Bron: KNOV

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard