1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerHoe een zwangerschap je botten voor altijd verandert

  Hoe een zwangerschap je botten voor altijd verandert

  ZP® - Magazine

  , 6 februari 2023 15:54Laatste update op: 6 februari 2023 15:54

  Een zwangerschap brengt veel veranderingen teweeg in het lichaam van een vrouw, inclusief de botten. Wetenschappers van de Universiteit van Zürich hebben ontdekt dat zelfs de botten van een vrouw nooit meer hetzelfde zijn nadat ze een kind heeft gekregen. Deze veranderingen blijven voor de rest van haar leven bestaan.

  Blijvende veranderingen in bot bij zwangere vrouwen

  Onderzoek met apen wees uit dat de botten van vrouwen die ooit een baby hebben gekregen anders zijn dan de botten van vrouwen die zich niet hebben voortgeplant, en dan die van mannen. De moederbotten bevatten minder calcium, fosfor en magnesium. Omdat makaken genetisch erg op mensen lijken, is het waarschijnlijk dat een zwangerschap ook bij mensen blijvende veranderingen in de botten veroorzaakt.

  Hoe zwangerschap en borstvoeding het bot beïnvloeden

  Tijdens de zwangerschap fungeren de botten van een vrouw als opslagplaatsen voor mineralen, legt onderzoeker Paola Cerrito uit. De baby haalt een deel van de benodigde mineralen uit de botten. Tijdens het geven van borstvoeding komt calcium uit de botten in de bloedbaan om melk rijk aan calcium te produceren.

  Echter, ondanks verwachtingen, blijkt dat de botten zich niet herstellen na de zwangerschap. Dit betekent dat de veranderingen in de botten van een vrouw onomkeerbaar zijn. Of deze veranderingen uiteindelijk schadelijk zijn, is nog niet bekend.

  Waardering voor de zware inspanningen van zwangere vrouwen

  Dit onderzoek toont aan wat voor grote impact een zwangerschap op een vrouw heeft en helpt ons volgens Cerrito de zware inspanningen die vrouwen leveren tijdens de zwangerschap te waarderen.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard