1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

  Blijf op de hoogte!

  Ontvang nieuws speciaal voor jou!

  ZwangerGezondheidsraad zwangere vrouwen geadviseerd griepprik te nemen

  Gezondheidsraad: zwangere vrouwen geadviseerd griepprik te nemen

  ZP® - Magazine

  , 20 september 2021 21:40Laatste update op: 20 september 2021 21:41

  De gezondheidsraad is met een nieuw advies gekomen voor het demissionaire kabinet, dat luidt dat zwangere vrouwen jaarlijks een griepprik aangeboden zouden moeten krijgen. Hiermee kunnen pasgeborenen worden beschermd tegen complicaties door de griep, en ook de zwangeren zelf hebben profijt van deze prik.

  Waarom de griepprik voor zwangeren?

  Alhoewel een griepje tijdens de zwangerschap voor jou en je ongeboren baby geen kwaad kan, kan het wel voor een pasgeboren baby kwalijk zijn als jij dit op hem overdraagt. Zo kan een pasgeboren baby ademhalingsproblemen krijgen, en hierdoor mogelijk moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

  Als de zwangere vanaf week 22 van de zwangerschap een griepprik krijgt, wordt de pasgeboren baby ook tegen de griep beschermd in de eerste zes maanden van hun leven. De zwangere geeft deze antistoffen in de vaccinatie dus door via de placenta, naar de baby. Een baby kan zelf niet worden gevaccineerd tegen de griep.

  Vanaf wanneer een griepprik voor zwangeren?

  Meestal wordt de griepprik gegeven tussen half oktober en eind november. Maar doordat er meer kwetsbare groepen zijn toegevoegd aan de lijst met mensen die ook een uitnodiging krijgen voor de griepprik, wordt die lijst wel erg lang. Het zal dus nog niet vanaf dit jaar zijn dat zwangeren een uitnodiging krijgen. Mocht je je als zwangere nog wel dit jaar willen beschermen, dan kan je dat melden bij de huisarts om dit jaar al een griepprik te krijgen.

  Het is aan jou om te belissen of je de griepprik wel of niet neemt: het is dus niet verplicht.

  Meer over dit onderwerp:

  • De placenta (moederkoek)

  Plaats een reactie

  (0)
  user-image
   • Feed

   • Mijn week

   • Cursussen

   • Community

   • Dashboard