Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerGezondheidZwangerschap en de coronavaccinatie

Zwangerschap en de coronavaccinatie

ZP® - Magazine

, 28 maart 2022 16:50Laatste update op: 8 april 2022 17:25
In samenwerking met: GGD Amsterdam

Zwanger: wel of niet vaccineren tegen corona? Je bent zwanger en je krijgt een uitnodiging voor een prik tegen corona. Het is begrijpelijk dat je dan met vragen zit. Wat moet je doen? Is vaccineren veilig voor je ongeboren kindje? En wanneer kun je dat het beste laten doen? In deze e-mail lees je alles wat je moet weten. Zo heb je alle informatie om zelf te beslissen.

Vaccineren: veilig voor je kindje

Als je zwanger bent, is de kans groter dat je ziek wordt als je corona krijgt. Dat kan gevolgen hebben voor jou, maar ook voor je ongeboren kindje. Daarom adviseert het RIVM zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. En om de boosterprik te nemen, als je al gevaccineerd bent. De coronaprik is veilig en is niet gevaarlijk voor de gezondheid van je kindje.

Wanneer kan ik me laten vaccineren?

Je kunt de coronaprik op elk moment van je zwangerschap veilig laten zetten. Ook in de eerste 12 weken. De prik beschermt jou en je kindje de eerste maanden na de geboorte waarschijnlijk ook tegen corona. Je lichaam maakt afweerstoffen aan die via de moederkoek (placenta) ook naar je kindje gaan. Wil je toch iets langer wachten? Dan kun de vaccinatie natuurlijk uitstellen. Maar we adviseren je niet tot het einde van de zwangerschap te wachten. Krijg je namelijk aan het einde van je zwangerschap corona? Dan zijn er meer risico’s op complicaties.

Vaccineren en borstvoeding

Wil je toch liever wachten met de prik tot na de bevalling van je kindje? Dan kun je de prik ook halen als je borstvoeding geeft. De coronaprik en andere vaccinaties Ben je van plan ook andere vaccinaties te nemen? Dan is het belangrijk dat je de coronaprik minimaal 14 dagen voor of na een andere vaccinatie laat zetten. Houd daar dus rekening mee als je een afspraak maakt. Dat geldt niet voor de rhesusprik (Anti-D). Die kun je – als je dat wilt – zelfs op dezelfde dag als je coronaprik laten zetten.

Bij de afspraak

Heb je een afspraak gemaakt voor de coronaprik? Geef dan aan het begin van de afspraak door dat je zwanger bent. Ga je zonder afspraak een coronaprik halen? Dan kun je op de locatie zelf de gezondheidsverklaring invullen, zodat de medewerkers weten dat je zwanger bent.

Twijfels? Stel vragen!

Je hoeft de coronaprik niet te halen als je dat niet wilt. Misschien heb je nog twijfels of wil je er met iemand over praten. Stel al je vragen dan aan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je altijd verder helpen.

Handige links voor meer informatie

Wil je nog meer weten over de coronaprik en de zwangerschap? Hieronder vind je een aantal links die je op weg helpen.

Plaats een reactie

(0)
user-image
    • Feed

    • Mijn week

    • Cursussen

    • Community

    • Dashboard