1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Roken tijdens de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 10-1-2020Bewerkt op: 5-29-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 10-1-2020Bewerkt op: 5-29-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Grote kans dat je dit al wist: maar roken tijdens de zwangerschap wordt sterk afgeraden door artsen! En toch rookt 9% van de Nederlandse vrouwen de hele zwangerschap door. Onder laagopgeleide zwangere vrouwen is dit zelfs 22%. Roken is schadelijk, sowieso voor moeder, maar nog schadelijker voor het ongeboren kind. Lees hier wat precies de gevolgen zijn van roken tijdens de zwangerschap.

  Waarom is roken tijdens zwangerschap slecht?

  Tegenwoordig zijn er veel onderzoeken gedaan naar roken en is het algemeen bekend dat roken slecht is voor je gezondheid. Maar als je zwanger bent is het niet alleen slecht voor jou, maar ook voor je ongeboren baby. Er zitten namelijk schadelijke stoffen in een sigaret, zoals nicotine en koolmonoxide. Als je deze stoffen binnenkrijgt zorgt dit voor een verminderde doorbloeding van de placenta (ofwel de moederkoek). Daardoor krijgt je baby minder zuurstof. Door zuurstoftekort groeit je baby minder goed.

  Bij volwassenen zijn organen goed ontwikkeld, waardoor je nieren en je lever de schadelijke stoffen grotendeels opruimen. Bij baby’s in de buik zijn de organen natuurlijk nog niet goed ontwikkeld, waardoor de stoffen zeer schadelijk kunnen zijn. Als er iets mis gaat in de ontwikkeling van de baby, zijn deze gevolgen vaak blijvend.

  De gevolgen van roken tijdens de zwangerschap

  1. Verhoogd risico op een miskraam

  Van elke tien zwangerschappen eindigt er 1 in een miskraam. Ongeveer 20.000 vrouwen krijgen in Nederland jaarlijks te maken met een miskraam. Als de moeder tijdens de zwangerschap rookt is de kans op een miskraam groot.

  2. Een gemiddeld te laag geboortegewicht

  Vrouwen die roken tijdens de zwangerschap krijgen een baby die 150-250 gram minder weegt dan normaal is. Regelmatig meeroken kan ook al zorgen voor een zo’n 15-100 gram lichtere baby. Een bevalling van een lichte baby is moeilijker omdat het kindje zwakker is. Vaak komt hier een keizersnede bij kijken.

  3. Grotere kans op vroeggeboorte

  Als vrouwen de hele zwangerschap hebben gerookt, en geen miskraam hebben gehad, is er het volgende risico: een verhoogde kans op een vroeggeboorte.

  4. Loslating van de placenta

  Dit betekent dat de placenta los komt van de baarmoederwand. Hierdoor krijgt de baby geen zuurstof meer. Zuurstoftekort is slecht voor de baby en kan zorgen voor aangeboren afwijkingen. Normaal gesproken laat de placenta los na de bevalling.

  5. Grotere kans op aangeboren afwijkingen

  Afwijkingen als: meer verkoudheden, oorinfecties, longproblemen zoals bijvoorbeeld astma. Maar ook hersenbeschadiging door de nicotine kan ervoor zorgen dat kinderen op latere leeftijd ADHD ontwikkelen, leerproblemen ervaren en een lagere intelligentie hebben.

  6. Baby wordt geboren met een nicotineverslaving.

  Hierdoor is de baby vaak huilerig en onrustig.

  Ben je zwanger en rook je?

  Ben je zwanger en rook je? Stop dan meteen. De bovenstaande punten zijn allemaal erg negatief voor jou en je baby. Elke sigaret die je minder rookt helpt de kans op bovenstaande gevolgen verminderen. Lukt het zelf niet om te stoppen, zoek dan hulp via de huisarts. Ook kan je via de verloskundige hulp krijgen bij het stoppen met roken. Dit wordt gedaan met de V-MIS methode (verloskundigen minimale interventie strategie). Dit is een strategie waarbij verloskundigen rokende zwangere vrouwen begeleiden via opeenvolgende stappen. Een effectieve manier om te stoppen met roken.

  Bron: Rijksoverheid
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard