1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Mindfulness tijdens de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 5-8-2020Bewerkt op: 3-20-2024
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-8-2020Bewerkt op: 3-20-2024
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Mindfulness en zwangerschap zijn twee dingen die eigenlijk standaard samen zouden moeten gaan. Mindfulness staat namelijk helemaal in het teken van het leven in het hier en nu, en aangezien de zwangerschap zo’n bijzondere fase is in je leven, is leven in het hier en nu een erg goed idee. Maar dat is niet altijd even gemakkelijk! Hier leggen we je uit hoe mindfulness nuttig voor je kan zijn tijdens de zwangerschap en erna.

  Wat is mindfulness?

  Mindfulness klinkt misschien een beetje zweverig, maar dat valt reuze mee! Het heeft juist vele voordelen voor je mentale en fysieke welzijn tijdens de zwangerschap. Mindful zijn houdt in dat je van alles bewust bent wat er om je heen gebeurt. Oftewel: je leeft in het hier en het nu. En juist tijdens de zwangerschap is dat ontzettend belangrijk. Met mindfulness word je je bewust van hoe je je voelt, wat er gebeurt in je lichaam, wat je gedachten zijn en wanneer je piekert.

  Met mindfulness leer je ook de situatie te accepteren, hoe pijnlijk, moeilijk of vervelend dat ook soms mag zijn. Dat is iets wat weer heel goed kan uitkomen bij een lastige zwangerschap of bevalling. Je leert af iets te beoordelen als ‘goed’ of ‘slecht’.

  Wat doet mindfulness tijdens de zwangerschap?

  • Verbeteren mentale welzijn

  De zwangerschap is een ontzettend spannende tijd. Er moet van alles geregeld worden, maar ook je hormonen vliegen alle kanten op. Ook kun je je druk maken over het moederschap en of alles wel goed is met je baby. Je gedachten kunnen je soms als het ware opeten waardoor je stress ervaart en veel aan het piekeren bent, en stress is niet goed voor jou en de baby. Mindfulness helpt je mentale welzijn te verbeteren door vrede te hebben met het hier en nu, en dat is goed voor jou en je baby.

  • Accepteren veranderende lichaam en kwaaltjes

  Mindfulness draait ook om het accepteren en waarderen van de situatie zoals die is. Zwangerschapskwaaltjes kunnen het genieten van deze bijzondere periode soms in de weg staan, door het grote fysieke ongemak dat je erdoor kunt ervaren. Heeft dat druk maken erom wel zin? In de wereld van mindfulness niet. Je kunt het beste de situatie accepteren en zelfs waarderen zoals deze is. Je kunt je focus beter leggen op het alert zijn op de veranderingen in je lichaam en het luisteren naar wat je lichaam nodig heeft op basis van je kwaaltjes.

  • Genieten van het de zwangerschap

  Door meer in het hier en nu te leven, valt alles wat op dít moment niet relevant is even weg. Hierdoor kun je meer genieten van de schopjes van je baby, je veranderende lichaam of positieve emoties die je voelt door de zwangerschap. Zo maak je weer meer contact met je lichaam en met je baby.

  Mindfulness tijdens de bevalling

  Mindfulness kan ook helpen bij de bevalling op de volgende manieren:

  • Je leert de situatie accepteren zoals deze is. Bij de bevalling is dat fijn, want het kan alle kanten op gaan en het kan soms niet altijd even comfortabel zijn. Je leert dit te accepteren waardoor positieve hormonen zoals oxytocine in je lichaam de kans krijgen hun gang te gaan en de bevalling goed kan verlopen.
  • Je leert de pijn voelen zoals hij is. Door hier teveel bij na te denken, bereik je niks. Mindfulness leert je hoe je de pijn kunt vóelen in plaats van erover na te denken, omdat je zo de pijn veel beter aankunt en hij minder heftig aanvoelt.
  • Je leert je lichaam aan te voelen. Hierdoor kun je weer beter erop inspelen wat je nodig hebt tijdens de bevalling. Hoe je de weeën het beste kunt opvangen, bijvoorbeeld.

  Mindfulness in de kraamtijd en erna

  Ook tijdens de kraamtijd en nog ver erna zal mindfulness van pas komen in je leven. Tijdens het ontzwangeren kan je namelijk ook te maken krijgen met hormonen die alle kanten op vliegen, weinig slaap en veel vragen over het moeder zijn. Mindfulness kan dan helpen meer rust en ruimte in je hoofd te creëren, wat helpt tegen stress.

  Cursus mindfulness

  Je kunt op vele plekken een cursus mindfulness volgen, zelfs vanuit huis nu tijdens de coronacrisis. Overleg met je verloskundige of zij bij jou in de buurt een cursus mindfulness kan aanraden.

  Boek Mindful Zwanger Zijn

  Wil je liever geen cursus mindfulness volgens, maar ben je wel geïnteresseerd in het onderwerp? Dan kun je ook het boek Mindful Zwanger Zijn aanschaffen. Dit boek laat je, net zoals de cursus, kennis maken met mindfulness en hoe je zo stressloos mogelijk de zwangerschap en bevalling kunt beleven.

  Liever een cursus Hypnobirthing? Dat kan via ons online cursuspakket van 12 cursussen vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard