1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Haptotherapie bij bevallingsangst

  Gepubliceerd op: 5-28-2019Bewerkt op: 9-19-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 5-28-2019Bewerkt op: 9-19-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine(Medisch) gereviewd door: Vereniging voor Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding (VHZB)
  Soms zijn zwangere vrouwen extreem bang voor de bevalling. Angst is een normale en veel voorkomende emotie, maar er heerst ook een taboe op. Het gaat dan gepaard met schaamte waardoor vrouwen er niet voor uit durven te komen. Dit komt over het algemeen aan het licht in het contact met verloskundige of gynaecoloog. Het helpt als het bespreekbaar gemaakt wordt, dan krijg je als vrouw erkenning.

  Omgaan met angst

  Dit helpt je vervolgens om uit je eenzaamheid te komen en vervolgens kan het je helpen om er anders mee om te leren gaan. De angst van vrouwen voor de bevalling bestaat uit bezorgdheid voor het welzijn van zichzelf en van hun kind, angst voor het verloop van het geboorteproces (bijvoorbeeld pijn en medische interventies), persoonlijke factoren zoals verlies van controle en gebrek aan vertrouwen in eigen mogelijkheden, en externe omstandigheden (bijvoorbeeld interacties met zorgverleners).

  Haptotherapie kan dan zinvol zijn, het heeft een positief effect op de afname van de bevallingsangst. Haptotherapie richt zich op het verbeteren van het (zelf)vertrouwen van de zwangere vrouw in haar vermogen om haar kindje via een natuurlijke vaginale bevalling geboren te laten worden. Er is sprake van vermindering van angst voor de bevalling en afname van spanningsklachten en draagt zo tevens bij aan een gezonde hechtingsrelatie tussen moeder en kind. Hierbij heeft ook de vader/partner een belangrijke rol. De partner kan vanuit zijn liefdevolle betrokkenheid mede een klimaat van veiligheid en vertrouwen creëren voor zijn/haar zwangere vrouw, en het kind. Het heeft dan ook de voorkeur dat het paar gezamenlijk voor haptotherapie kiest.

  Contact

  Gebleken is dat zwangeren met bevallingsangst weinig contact ervaren met hun (onder)lichaam. In plaats van een liefdevolle toewending naar het kindje, is er dan sprake van een angstige afwending. De vrouw kijkt wel naar haar buik, maar voelt zich er innerlijk gevoelsmatig niet bij betrokken. Binnen haptotherapie zal de haptotherapeut de zwangere vrouw (én haar partner) in een aantal sessies een verzameling specifieke vaardigheden leren. Hierbij is aandacht voor het vergroten van het lichaamsbesef, het anders leren omgaan met pijn, het opvangen van weeën en leren persen met gevoel. Het stimuleren van het contact van het paar met hun kindje is bevestigend voor iedereen en vooral voor de moeder. Zij zal zich meer ontspannen en op haar gemak voelen.

  Meer weten over haptotherapie?

  • Bekijk hier het onderzoek naar haptonomische zwangerschapsbegeleiding door Lidy Cornelissen en Harry van Nie
  • Bekijk hier een video met Caroline Hogeweg: een Vroedvrouw met een Haptonomische Benadering
  • Bekijk hier het artikel over Postnatale haptonomie in het vierde trimester
  • Bezoek hier de website van de Beroepsvereniging Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard