Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

Deze informatie is geverifieerd door onze deskundige: Désirée Joosten

ZwangerGezondheidHaptonomische zwangerschapsbegeleiding

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding

ZP® - Magazine

, 28 May 2019 20:30Laatste update op: 20 February 2020 20:40

Haptonomische zwangerschapsbegeleiding is één van de vormen die je kan kiezen om tijd te maken voor het kind in je buik, om samen met je partner al contact met het kind te kunnen maken en om je goed voor te bereiden op de bevalling en alles wat daarbij komt kijken. Het is een volwaardige begeleiding en de meeste mensen ervaren het als verrassend en verrijkend.

Gevoel

Haptonomie houdt zich bezig met het ontwikkelen en verdiepen van het gevoel. De hele dag doen we indrukken op via onze zintuigen. Als we iets aangenaams ervaren, zullen we verzachten, ontspannen en ons open stellen. Als we iets vervelends ervaren zullen we verharden en neigen onszelf terug te trekken. Via ons lichaam kunnen we voelen wat goed voor ons is en wat niet. Dit is zichtbaar in de manier waarop we bewegen en contact maken.

Ook een ongeboren baby reageert al op diezelfde manier. Een baby zal toenadering zoeken op liefdevolle aandacht. Bij onbehagen zal het wegduiken of terugtrekken. Veel aanstaande moeders raken hun ongeboren baby vanzelfsprekend aan. Deze koesterende aanraking is liefdevol en duidelijk, zonder dwang. Het is deze bevestigende aanraking die in de begeleiding en therapie een leidraad zal vormen. Het laat de ander voelen en weten dat het welkom is.

Het contact tussen de ouders en het ongeboren kindje staat centraal. Door meer gevoel te krijgen voor jezelf, voor elkaar en jullie kind, beleef je de zwangerschap bewuster en de bijbehorende ongemakken anders, milder. Het is gebleken dat vrouwen die tijdens de bevalling contact met hun (onder)lijf kunnen houden, meer verzachten en minder last van angst en pijn hebben. De rol van de partner is over het algemeen groter dan bij andere begeleidingsvormen.

Eerdere ervaringen

Zwanger zijn gaat echter niet altijd gepaard met gevoelens van blijdschap en het vermogen om het contact met je kind (en partner) te ervaren. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn die te maken hebben met eerdere nare ervaringen, psychische problemen, omstandigheden die stressvol zijn et cetera. Je hebt dan klachten zoals: onrust, pijn, angst, veel piekeren, weinig voeling met je eigen lichaam en weinig vertrouwen in jezelf.

Dan kan haptotherapie uitkomst bieden. Jouw verhaal en de klachten die je ervaart worden niet weggewimpeld of genegeerd, maar er wordt met aandacht naar geluisterd en samen kijken we hoe we kunnen werken aan weer contact met jezelf, je eigen lijf, maar ook met je kindje. Het liefst samen met je partner. Daarmee vergroot je vertrouwen in eigen kunnen, het geeft meer rust en ook versterkt het de moeder-kind hechting. Een veilig gehecht kind zal met meer vertrouwen relaties kunnen aangaan en ook vertrouwen in zijn eigen kunnen ontwikkelen.

  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard