1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Ga het gesprek aan met de consulent seksuele gezondheid

    Gepubliceerd op: 9-1-2019Bewerkt op: 2-20-2020
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-1-2019Bewerkt op: 2-20-2020
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Dieuwke Ottens
    8% van de mannen en 16% van de vrouwen, in de leeftijd van 25 tot 39 jaar, heeft minstens 1 seksueel probleem. Bij mannen komen erectieproblemen (6%) en vroegtijdig klaarkomen (3%) het meest voor. Bij vrouwen gaat het vooral om problemen met het subjectief seksueel verlangen (7%), lubricatieproblemen (6%), pijn (5%) en niet klaarkomen (4%). 75% van de mensen zoekt geen hulp, 25% wel. Meestal bij de huisarts. Maar denk ook eens aan consulent seksuele gezondheid NVVS.

    Aanspreekpunt

    Het kan zijn dat je je herkent in het bovenstaande. Soms waren er al moeilijkheden voor de zwangerschap, of is na de bevalling een probleem ontstaan. Seks is voor de meeste mensen nog steeds een privé-aangelegenheid, waardoor veel cliënten schroom ervaren om hun vragen of onzekerheden op dit gebied te bespreken met de verloskundige.

    Toch komt het vaak voor na de bevalling dat koppels problemen ervaren op het gebied van seksualiteit. Met name pijn bij vrijen, maar ook het gebrek aan zin komen veel voor. Minder zin kan zowel bij de vrouw als bij haar partner voorkomen. Problemen met seksualiteit geven vaak veel stress binnen de relatie. Het ouderschap, maar daarin ook partners blijven en de rol van seks hierin is niet altijd makkelijk. Soms kom je er samen niet uit, of voel je je heel alleen bij deze problemen. Het gesprek aangaan kan dan de oplossing bieden.

    Wanneer een consulent seksuele gezondheid, wanneer een seksuoloog?

    Vaak hadden jullie een prettig seksleven voor de zwangerschap en nu na de komst van jullie kind komen jullie er samen even niet uit. Dan kan een consulent vaak al snel met jullie samen tot de oplossing van het probleem komen. Een consulent seksuele gezondheid NVVS is opgeleid om enkelvoudige seksuele problemen op een deskundige manier op te lossen. Vaak is een goed analyserend, informerend gesprek al heel fijn om het probleem helder te krijgen.

    Het kan dat na dit gesprek de inschatting is van de consulent dat het probleem wat complexer van aard is, dan komt de seksuoloog NVVS in beeld. Zij zijn opgeleid om de meer complexe problemen op te lossen. Daarom kun je de consulent seksuele gezondheid NVVS ook zien als het eerste aanspreekpunt bij alle vragen die er zijn op het gebied van seksualiteit. Samen gaan we kijken wie de beste zorgverlener is om het probleem op te lossen. Een consulent of seksuoloog aangesloten bij de NVVS (Nederlandse Vereniging van Seksuologie) voldoet aan alle kwaliteitseisen door de beroepsvereniging aan dit beroep gesteld.

    Wat kan je verwachten?

    Vaak heb je eerst een kennismakingsgesprek waarin je samen afstemt wat je vraag en verwachting is. Gesprekken bij een consulent zijn vaak kortdurend en oplossingsgericht. Dit betekent dat in het eerste gesprek met name de nadruk ligt op het helder in kaart krijgen van het probleem. Soms krijg je al opdrachten mee waarmee je samen of alleen aan de slag kunt. Afhankelijk van het probleem en de resultaten die je boekt zullen er nog een aantal gesprekken volgen. Is het probleem opgelost dan stopt de zorg. Mocht de consulent inschatten dat meer specifieke zorg nodig is, dan beschikt zij over een netwerk van seksuologen en bekkenfysiotherapeuten waarnaar zij kan verwijzen.

    Wat kost deze zorg?

    Zorg door een consulent gegeven is vaak niet vergoed door de zorgverzekeraar. Vraag bij de consulent naar de te verwachten kosten. Zorg door een seksuoloog is ook niet altijd vergoed, soms wel; afhankelijk van je verzekering. Het kan zinvol zijn om navraag te doen bij je verzekering.

    Hoe vind je een consulent?

    Je kunt altijd navraag doen bij je verloskundige. Zij beschikken over een groot netwerk van zorgverleners bij jou in de buurt.

    Genoemde cijfers komen uit 'Seksuele Gezondheid in Nederland', ©Rutgers 2017.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard