1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Zorgverzekering na je bevalling

  Gepubliceerd op: 11 november 2020 20:41Bewerkt op: 12 september 2023 18:32
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11 november 2020 20:41Bewerkt op: 12 september 2023 18:32
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Certius Financieel Advies
  Na de geboorte van je kindje verandert er veel. Past je zorgverzekering dan nog wel bij je situatie? Het is goed om te checken welke zorg je nodig hebt. Heb je speciaal voor je zwangerschap een uitgebreid aanvullend pakket gekozen? Dan heb je die nu misschien niet meer nodig. Of juist wel, bijvoorbeeld voor borstvoedingsadvies of bekkenfysiotherapie.

  Vergelijk je liever eerst zelf verschillende zorgverzekeraars? Dan kan dat gemakkelijk met de vergelijker op Independer.

  • Bevallen Vanuit de basisverzekering wordt een thuisbevalling volledig vergoed. Een ziekenhuisbevalling wordt alleen vergoed uit je basisverzekering als die medisch noodzakelijk is. Is er geen medische noodzaak? Dan krijg je in 2023 een vergoeding van € 230,- per dag. Als je bevallen in een kraamhotel, dan komt hier nog een eigen bijdrage van € 450,25 bij.

  Goed om te weten: voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak betaal je ook een eigen bijdrage. Deze bijdrage verschilt per ziekenhuis.

  • Kraamzorg thuis De basisverzekering vergoedt in 2023 minimaal 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg vanaf de geboorte, verdeeld over 10 dagen. Het aantal kraamzorguren waar jij recht op hebt hangt af van jouw situatie. In 2023 betaal je een eigen bijdrage van €4,70 per uur voor de kraamzorg thuis. Met sommige aanvullende verzekeringen kun je deze eigen bijdrage vergoed krijgen.

  Bij een budget- of naturapolis heb je geen complete zorgkeuze. Check daarom van tevoren met welke zorgverleners het ziekenhuis waar je wilt bevallen afspraken heeft gemaakt. Zo voorkom je straks een eigen bijdrage.

  Heb je een restitutiepolis? Dan heb je een complete vrije zorgkeuze.

  • Kraamzorg in het ziekenhuis Voor een bevalling in het ziekenhuis of in een kraamhotel zonder medische noodzaak betaal je in 2023 een eigen bijdrage van € 38,- per dag voor de kraamzorg. Beval je van een meerling? Dan betaal je per kind €19,- extra. Ook bij kraamzorg in het ziekenhuis vergoeden sommige aanvullende verzekeringen de eigen bijdrage voor kraamzorg.

  • Eigen risico 2023 Iedereen met een basisverzekering heeft ook een eigen risico. Voor 2023 is het eigen risico vastgesteld op € 385,-. Tot dit bedrag betaal je een deel van de zorgkosten zelf. Dat geldt ook voor jouw zorgverzekering tijdens en na je zwangerschap. Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico vrijwillig te verhogen met € 500,- tot maximaal € 885,- per jaar.

  Sommige zorg is vrijgesteld van het eigen risico, zoals: verloskundige hulp (behalve NIPT), kraamzorg en een bevalling in het ziekenhuis bij medische indicatie. Bij deze zorg rondom je zwangerschap betaal je wel eigen risico: laboratoriumonderzoek, vervoer naar het ziekenhuis voor de bevalling en medische nazorg na de bevalling.

  Aanvullende verzekeringen zwangerschap 2023

  Heb je extra vergoeding nodig voor jou en je kindje? Dan kun je met een aanvullende verzekering extra vergoedingen krijgen voor alle zorg bij en na een zwangerschap. Zo kun je bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor de eigen bijdrage van kraamzorg. En wordt jouw bevalling in het ziekenhuis, ook zonder medische indicatie, vergoed. Afhankelijk van welke aanvullende verzekering je kiest, worden de volgende kosten en zorg vergoed:

  • Borstkolf Vind je borstvoeding voor jouw pasgeboren kind belangrijk? Dan is het fijn om te weten dat de aanschaf of huur van de borstkolf vergoed kan worden door een aanvullende verzekering. Je ontvangt een eenmalige vergoeding van € 80,- voor de huur of aanschaf van een elektrische borstkolf of handborstkolf.

  • Fysiotherapie Met de basisverzekering wordt fysiotherapie alleen vergoed bij specifieke aandoeningen, denk aan COPS, artrose en bij zwangerschapsincontinentie. Maar, tijdens je zwangerschap kun je ook last krijgen van kwaaltjes, zoals bekkeninstabiliteit. Dankzij een aanvullende verzekering ben je verzekerd voor meerdere fysiotherapie behandelingen.

  • Kraamzorg Afhankelijk van de kraamzorg die je krijgt, kan er een eigen bijdrage voor de kraamzorg in rekening worden gebracht. In 2023 is dat € 4,70 per uur voor kraamzorg thuis. Deze kosten worden, afhankelijk van je aanvullende verzekering, volledig of voor een gedeelte vergoed.

  • Advies over borstvoeding Soms gaat borstvoeding geven niet vanzelf, en dan is het fijn om advies van een lactatiedeskundige te krijgen. Enkele aanvullende zorgverzekeringen vergoeden de kosten van de voorlichting en het advies van een lactatiekundige. Deze zorg wordt vergoed met € 200,- per bevalling.

  Verschil eigen bijdrage en eigen risico

  In de zorgverzekeringswereld wordt er gesproken van een eigen bijdrage en een eigen risico. Maar wat is het verschil precies tussen die twee?

  • Eigen bijdrage: Met een eigen bijdrage betaal je zelf een deel van de zorgkosten. Hiervoor kun je je aanvullend verzekeren. Voor kraamzorg, een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak en prenatale test zonder medische noodzaak moet je allemaal een eigen bijdrage betalen.

  • Eigen risico: Een deel van de jaarlijkse zorgkosten die je maakt valt onder het eigen risico. Dit bedrag is minimaal €385, wat je dus zelf moet betalen voor zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Alle kosten die hier dan boven komen, vergoedt je basisverzekering. Je kunt er ook voor kiezen jaarlijks een hoger eigen risico te nemen, en de maandelijkse premie wordt hierdoor dan lager.

  Dit is handig om te weten:

  • Heb je behoefte aan een kraampakket? Vraag je pakket dan vóór de 5e maand van je zwangerschap aan. Je krijgt het kraampakket vervolgens in de 7e maand van jouw zwangerschap thuisgestuurd.
  • Meld je baby binnen 4 maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekeraar. Als je dat vergeet, krijg je de zorgkosten voor je kind niet vergoed. Zodra je kind is aangemeld, geldt de verzekering met terugwerkende kracht.
  • Je kunt alleen overstappen tussen 12 november 2022 en 31 december 2022. Je nieuwe zorgverzekering gaat in op 1 januari 2023.

  Vergelijk je liever eerst zelf verschillende zorgverzekeraars? Dan kan dat gemakkelijk met de vergelijker op Independer.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard