Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerFinancienAanvullend vaderschapsverlof

Vaderschapsverlof verlengd: 'Geen overbodige luxe'

ZP® - Magazine

, 29 juni 2020 16:38Laatste update op: 3 november 2021 15:56

Het is vandaag 1 juli: de dag waarop het aanvullend vaderschapsverlof in gaat. Dit wordt ook wel partnerverlof, geboorteverlof of kraamverlof genoemd. Maar wat verandert er precies aan het vaderschapsverlof? En wat vinden partners van deze verandering?

Vaderschaps- of partnerverlof

Meteen na de geboorte van je kindje heeft je partner recht op verlof. Dit verlof is bedoeld zodat jullie als gezin samen kunnen wennen aan de nieuwe situatie en zodat je partner je bij kan staan in de periode na de geboorte. En daarnaast is het heel belangrijk voor de binding tussen ouder en kind.

Vaderschapsverlof per 1 juli 2020 in het kort

 • Vijf weken extra geboorteverlof;
 • Deze vijf weken komen bovenop de volledige werkweek geboorteverlof welke vanaf 1 januari 2019 is ingegaan;
 • Het vaderschapsverlof is daarmee zes weken lang;
 • Uitkering loopt via het UWV en is 70% van hun dagloon tot maximaal 70% van het maximumdagloon;
 • Dit extra vaderschapsverlof moet binnen zes maanden na de geboorte worden opgenomen en daarvoor dient de standaard week geboorteverlof te zijn opgenomen.

Vaders aan het woord

We vroegen een aantal partners hoe zij tegen het verlengde vaderschapsverlof aankijken. Zijn ze er blij mee? Kijken ze ernaar uit of hebben ze deze tijd gemist tijdens de kraamperiode?

"Ik kijk ernaar uit om veel tijd thuis te kunnen doorbrengen tijdens deze eerste weken. Een week was anders toch wel erg kort." - Nick

"Fijn dat het er is, maar het is niet voor iedereen haalbaar aangezien je 70% van je salaris krijgt." - Luuk

"Ik heb destijds 2 weken vrij genomen, onze baby sliep de eerste 6 weken niet of nauwelijks. Die extra weken waren geen overbodige luxe geweest." - Carel

"Ik heb zelf drie weken vrij genomen zodat ik de eerste weken bij mijn gezin kon zijn. Dit vaderschapsverlof was dan ook welkom geweest, dat kostte me toch aardig wat vakantiedagen." - Martijn

Vaderschapsverlof vóór 1 juli

Sinds 1 januari is het vaderschapsverlof verlengd op basis van het aantal werkuren in de week. Je partner heeft recht op één volledige werkweek aan vaderschapsverlof. Dus stel dat je partner 40 uur per week werkt, dan heeft hij/zij recht op 40 uren vaderschapsverlof. Deze uren zijn naar eigen wens op te nemen, maar moeten binnen 4 weken na de geboorte worden opgenomen. De uren die onder het vaderschapsverlof vallen worden volledig doorbetaald.

Vaderschapsverlof ná 1 juli

Naast het vaderschapsverlof gebaseerd op het aantal werkuren per week, krijg je als partner vanaf vandaag (1 juli 2020) vijf weken aanvullend geboorteverlof erbij. Het UWV betaalt gedurende deze extra weken verlof een uitkering. Partners krijgen een uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon tot maximaal 70% van het maximumdagloon. Dit extra verlof moet wel binnen zes maanden na de geboorte van het kindje worden opgenomen. De partner of vader van het kindje kan dan dus in totaal zes weken verlof opnemen.

Dit is wel op voorwaarde dat eerst het standaard geboorteverlof wordt opgenomen. Daarnaast dient dit verlof in hele weken te worden aangevraagd. Alleen in overleg met de werkgever kan de werknemer het aanvullende verlof over een langere periode dan 5 weken spreiden. Het is uiteraard ook mogelijk om minder dan de extra 5 weken aanvullend geboorteverlof op te nemen.

Vaderschapsverlof wereldwijd: van 0 tot 90 dagen

Vaderschapsverlof kennen ze niet alleen in Nederland, maar het is in elk land wel totaal verschillend. Zo heb je in Italië recht op slechts één dag geboorteverlof, terwijl ze in IJsland en Slovenië ruim 90 dagen geboorteverlof toekennen aan partners. In Slovenië krijg je zelfs 100% uitbetaald. Wist je dat je in Amerika en Canada geen één dag verlof krijgt? Daar is het namelijk niet opgenomen in de wet.

Mijn baby is voor 1 juli geboren, heb ik met terugwerkende kracht recht op het aanvullend geboorteverlof?

Je hebt recht op het aanvullend geboorteverlof wanneer je baby op of na 1 juli is geboren. Indien je baby voor 1 juli is geboren, heb je recht op 1 werkweek geboorteverlof.

Wanneer vraag ik het geboorteverlof aan?

Het aanvragen van het aanvullend geboorteverlof dient minimaal 4 weken voorafgaand worden aangevraagd. Dit doe je bij je werkgever, door middel van een brief of e-mail.

Bron: Rijksoverheid.nl

Meer over dit onderwerp:

 • Vaderschapsverlof

Plaats een reactie

(0)
user-image
  • Feed

  • Mijn week

  • Cursussen

  • Community

  • Dashboard