1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Vis: welke vis mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

    Gepubliceerd op: 8-19-2020Bewerkt op: 5-10-2022
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 8-19-2020Bewerkt op: 5-10-2022
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Ben je een echte viseter, maar twijfel je of je dat wel mag eten tijdens de zwangerschap? Geen paniek, je kunt gewoon vis blijven eten! Maar als je zwanger bent moet je wel oppassen met wat je eet. Zo moet je ook uit kijken met welke soorten vis je eet. En hoe deze vis bereid is. Je hebt vast eens gehoord dat vis eten tijdens de zwangerschap gevaarlijk kan zijn voor je baby. Maar hoe zit dat precies?

    Vis eten tijdens je zwangerschap

    Als je zwanger bent kun je gewoon vis blijven eten. En doe dit ook vooral! Vis eten is namelijk erg gezond voor jou, en ook voor je baby. En dan voornamelijk vette vis. Het draagt bij aan een goede ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van je baby. Dit komt omdat vis belangrijke voedingsstoffen bevat. Er zitten veel vitamines en mineralen in vis, maar ook gezonde vetten, ijzer en eiwitten. Maar, eet niet meer dan twee keer per week vis. Dit adviseert Het Voedingscentrum zwangere vrouwen. En dan alléén vis die goed verhit is. Het belangrijkste om te weten is namelijk dat je rauwe vis het best kunt mijden. Maar waarom eigenlijk?

    Welke vis mag je niet eten?

    • Rauwe vis: sushi, kaviaar, haring of tonijn
    • Gerookte of vacuümverpakte vis: makreel, forel, paling of zalm
    • Roofvissen: bijvoorbeeld zwaardvis, paling, tonijn,

    Houd je hier goed aan! Want deze soorten vis kunnen, wanneer ze niet verhit zijn (geweest) schadelijk zijn voor de baby!

    Rauwe vis tijdens de zwangerschap

    Eet tijdens je zwangerschap geen rauwe vis. Met rauwe vis wordt bedoeld: vis die niet verhit is (geweest). Het kan namelijk zijn dat vis de listeriabacterie bevat. De listeriabacterie komt het meest voor in dierlijke producten. De bacterie kan schadelijk zijn voor je baby. Als je in aanraking komt met deze bacterie tijdens je zwangerschap, kan dit leiden tot een vroeggeboorte of een miskraam. Als je vis goed bakt, kookt of braadt (boven de 70 graden) wordt de bacterie gedood. Mijd dus het eten van verse haring. Maar bijvoorbeeld zure haring uit een pot of rolmops kun je wel eten omdat deze eerst verhit zijn.

    Gerookte of vacuümverpakte vis tijdens zwangerschap

    Voorverpakte gerookte vis kan lang bewaard worden. Denk aan tonijn of makreel uit blik. Dit betekent dat de listeria-bacterie zich daar makkelijk kan vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. Eet dus geen gerookte vis, tenzij je deze meekookt of bakt in een gerecht. De kans dat de listeria-bacterie in verse gerookte vis voorkomt is kleiner.

    Zware metalen in vis

    Met ‘zware metalen’ worden metalen als lood, kwik en arseen bedoeld. Deze stoffen zijn schadelijk en komen in ons milieu terecht en rivieren en oceanen worden hiermee vervuild. Kwik is hier een voorbeeld van. Roofvissen krijgen kwikdeeltjes binnen, en dus als jij deze soorten vis eet komt dit in jouw lichaam terecht en zo ook bij je baby.

    Schaal- en schelpdieren tijdens zwangerschap

    Wederom geldt: eet geen rauwe schaal- en schelpdieren zoals gamba’s, mosselen, oesters, kreeft, scampi, rivierkreeftjes, coquilles en kokkels. Voor garnalen geldt dat je ze beter kunt laten staan of in hele kleine hoeveelheden kunt consumeren, in verband met hoge dioxine, kwik of PFAS gehaltes.

    Per ongeluk verkeerde vis gegeten?

    Ben je toch in aanraking gekomen met rauwe vis, heb dan niet meteen paniek. De kans dat je daadwerkelijk besmet bent met de listeria bacterie is klein. En de kans dat het schadelijk is voor je baby is ook niet groot. Maar krijg je klachten kort nadat je de vis hebt gegeten, neem dan contact op met de huisarts of het consultatiebureau.

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard