1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Vis eten tijdens zwangerschap helpt bij metabolisme baby

  Gepubliceerd op: 4-10-2020Bewerkt op: 2-26-2021
  ZP® - Onderzoeken Gepubliceerd op: 4-10-2020Bewerkt op: 2-26-2021
  Geschreven door: ZP® - Onderzoeken
  Het eten van de juiste en gezonde voeding is heel belangrijk tijdens de zwangerschap. Jouw lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig om de intensieve negen maanden goed door te komen. Zo is vis één van de producten die iedere week terug zou moeten komen in je voedingspatroon. Zit er eigenlijk verschil in de frequentie van vis eten als je zwanger bent? Heb je er baat bij als je het meer dan drie keer per week eet? Dokter Leda Chatzi, associate professor preventieve geneeskunde aan de Keck School of Medicine of University of Southern California (USC), legt uit hoe dit in elkaar zit.

  Waarom is vis zo goed voor je?

  We horen het vaker en dat is met een goede reden: vis is heel gezond en goed voor ons lichaam. Het bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen en -Omega 3, wat vol zit met meervoudige onverzadigde vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren in omega-3 heb je tijdens de zwangerschap hard nodig, want ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Eén tot drie keer per week vis eten past dan ook prima in een gezond voedingspatroon.

  Helpt vis bij het metabolisme van een baby?

  Gezien de voordelen van vis, onderzocht Chatzi of het eten van vis tijdens de zwangerschap effect heeft op de baby. Tijdens haar onderzoek maakte ze gebruik van HELIX. Dit onderzoeksproject, waar meerdere doctoren aan meewerken, volgt zwangere vrouwen en hun kinderen tijdens de zwangerschap en de periode daarna. Uit vijf Europese landen deden 805 vrouwen en hun kinderen hieraan mee. Hun wekelijkse visgebruik werd bijgehouden en het kwikpercentage in hun bloed werd gemeten. Bij kinderen tussen 6 en 12 jaar oud werd onder andere de tailleomtrek gemeten en werden hun bloeddruk, bloedsuikerspiegel en triglyceridengehalte onderzocht. Ook werd hun 'high-density'-lipoproteïnecholesterol gemeten, een lipoproteïne die ook wel bekend staat als de ‘goede’ vorm van cholesterol.

  Deze metingen werden gebruikt om te onderzoeken of er sprake was van het metabool syndroom. Metabool syndroom is een combinatie van problemen. Deze combinatie kan tot obesitas leiden en een verhoogd risico met zich meebrengen op hart- en vaatziekten. Een hoge bloeddruk, te laag high-density-cholesterol en te hoog triglyceridengehalte zijn indicatoren van het metabool syndroom.

  Wekelijk vis eten tijdens de zwangerschap goed voor metabolisme baby?

  Zeker, blijkt uit het onderzoek van USC. Zij tonen aan dat het eten van vis tijdens de zwangerschap later voordelen met zich meebrengt voor de dan nog ongeboren baby. De kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap wekelijks één tot drie keer vis aten, bleken kans te hebben op een beter metabolismeprofiel. De scores die voortkwamen uit de test voor het metabool syndroom, waren lager dan bij kinderen van vrouwen die minder dan een keer per week vis aten. Daarnaast bleek uit het onderzoek ook dat een hoger kwikconcentratie in het bloed van de vrouw, veroorzaakt door het veelvuldig eten van vis, gelinkt was aan hogere score op het metabool syndroom van haar kind.

  Eiwitten baby

  In het onderzoek van Chatzi bleek ook dat de visconsumptie van de vrouw invloed had op twee soorten eiwitten van haar kind: cytokine en adipokine. Deze eiwitten worden geassocieerd met ontstekingen, welke vervolgens weer bijdragen aan het ontwikkelen van het metabool syndroom. Zowel middelmatig veel als veel vis eten tijdens de zwangerschap ging gepaard met verlaagde waarden van ontstekingsbevorderende cytokine en adipokine van de kinderen.

  Moet ik meer vis eten tijdens de zwangerschap?

  Omdat het eten van vis zo gezond voor je is, zou het kunnen dat je overweegt om vaker per week vis te eten. Toch wordt dit juist afgeraden. Naast allerlei goede voedingsstoffen kan er in sommige vissoorten ook percentages van kwik worden gevonden, zoals in makreel en zwaardvis. Kwik is een giftige stof en hoewel je het ook terugvindt in bijvoorbeeld planten en in het water, is het niet goed voor je gezondheid om hier veel van binnen te krijgen. Het kan namelijk permanente neurologische schade aanrichten.

  Aanbevolen hoeveelheid vis eten

  Hoewel het eten van vis dus allerlei voordelen met zich meebrengt, is het verstandig om je aan de aanbevolen richtlijn te houden, ook als je zwanger bent. Verwerk vis zeker in je voedingspatroon, maar eet het één tot drie keer per week en niet vaker. Door vaker dan driemaal per week vis te eten, kunnen deze nadelige effecten namelijk zwaarder gaan wegen dan de voordelen van vis, en dat zou zonde zijn.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard