Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerEten tijdens de zwangerschapTonijn eten tijdens de zwangerschap

Tonijn eten tijdens de zwangerschap

ZP® - Magazine

, 9 februari 2021 01:00Laatste update op: 10 mei 2022 19:24

Het is goed voor te stellen dat je twijfelt of je verschillende vissoorten wel mag eten tijdens de zwangerschap. Mag je bijvoorbeeld tonijn eten tijdens de zwangerschap?

Tonijn eten als je zwanger bent

Het wordt afgeraden om veel tonijn te eten als je zwanger bent, want deze vissoort bevat veel dioxines en zware metalen als kwik, net als in andere vissoorten. En deze zware metalen zijn niet gunstig voor de hersengroei en het zenuwstelsel van je baby. Heb je dus wel zin in vis, eet dan liever geen tonijn, maar beter een vis als zalm of sardines.

Dit advies geldt zowel voor tonijn uit blik als voor verse tonijn. Hoewel de schade pas kan ontstaan bij hoge inname, wordt voor de zekerheid door het Voedingscentrum consumptie tijdens de zwangerschap afgeraden.

Andere vis tijdens de zwangerschap

Het eten van genoeg vis tijdens de zwangerschap is wel degelijk aan te raden, maar dan wel de juiste vis. Denk hierbij aan vette vis als zalm, sardines, kabeljauw en kreeft. Deze soorten vis kunnen allemaal geen kwaad en zijn belangrijk voor je omega-3 inname tijdens de zwangerschap. Dit is bevorderlijk voor een gezonde hersenontwikkeling en groei van het zenuwstelsel van je baby. Lees hier meer over de vissoorten die je wel en niet mag eten tijden de zwangerschap.

Als je toch tonijn hebt gegeten, dan is de kans klein dat daardoor schade ontstaat voor je baby. Maar je mag het altijd met je verloskundige overleggen bij twijfel. Pas als je haast iedere dag of in grote mate tonijn eet, is er reden tot zorgen.

Meer over dit onderwerp:

 • Wat mag ik wel en niet eten als ik zwanger ben?

Plaats een reactie

(4)
user-image
 • user-image

  jennys88

  Apr 25, 2022

  Hier staat dat je wel garnalen mag eten, terwijl in een ander artikel staat dat het is afgeraden?

  user-image
 • user-image

  jslokkers

  Mar 14, 2021

  Interessant artikel.. Zeker aangezien ik zojuist van jullie een mailtje kreeg met daarin een lijst van producten die je wel mag eten tijdens je zwangerschap. 3 x raden.. hier staat tonijn uit blik gewoon bij. Lekker onduidelijk zo.

  Beantwoorden

  1 antwoorden bekijken

 • user-image

  asthoezen

  Feb 17, 2021

  De eerste zin in dit artikel (Het wordt afgeraden om geen tonijn te eten als je zwanger bent) bevat een dubbele ontkenning. Wat hier dus staat is: 'Dat je beter wel tonijn kunt eten als je zwanger bent'. Echter, later in het artikel wordt duidelijk dat dit wel degelijk afgeraden wordt. Deze zin kan dus beter aangepast worden.

  user-image
 • Feed

 • Mijn week

 • Cursussen

 • Community

 • Dashboard