1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Sojaproducten tijdens de zwangerschap? Dit is het nieuwe advies

  Gepubliceerd op: 6-24-2021Bewerkt op: 6-24-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 6-24-2021Bewerkt op: 6-24-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  De Gezondheidsraad is gekomen met een nieuw advies voor zwangere vrouwen, dat luidt dat je beter niet te veel sojaproducten kunt eten. Waar komt dit nieuwe advies rondom sojaproducten tijdens de zwangerschap vandaan, en wat als je dan toch voedsel met soja hebt gegeten?

  Sojaproducten tijdens de zwangerschap

  In een nieuw uitgebreid advies van de Gezondheidsraad wordt aangegeven dat zwangere vrouwen beter niet te grote hoeveelheden aan sojaproducten kunnen eten en drinken. Dat komt omdat in sojaproducten een relatief hoge concentratie zit van de stof isoflavon. Dit stofje heeft een zwakke hormonale werking, wat via de placenta de baby kan bereiken. Hoge blootstelling aan isoflavonen kan leiden tot veranderingen in de geslachtsorganen, de vruchtbaarheid en de rijping van de geslachtsorganen.

  ’Liever niet te veel soja’

  Bovengenoemde gevolgen wil je natuurlijk liever voorkomen. Gelukkig zal je baby niet ernstig onder de isoflavonen leiden als je enkele keren sojaproducten hebt gegeten, maar doe het liever niet te vaak. In Nederland is nog geen specifiek advies hoeveel je dan wel mag consumeren aan sojaproducten, maar in Frankrijk luidt het advies om niet meer dan 1 milligram per kilo lichaamsgewicht aan de stof isoflavon binnen te krijgen per dag. Dit advies wil nu ook Nederland gaan overnemen voor zwangere vrouwen.

  Dat betekent dus dat je niet helemaal hoeft te stoppen met het eten van sojaproducten, alleen wel met mate. Om niet over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen, mag je bijvoorbeeld nog steeds 230 gram sojabonen eten als je 64 kilo weegt, of 310 gram tofu, of 610 milliliter sojayoghurt per dag.

  Het zal vooral voor vrouwen een grote impact hebben die voornamelijk een veganistisch voedselpatroon volgen, en veel sojaproducten consumeren als vleesvervangers. At jij zo nu en dan een sojaproduct? Dan kan je daar best mee doorgaan, rekening houdende met bovenstaande nieuwe richtlijnen.

  Supplementen

  Ook wordt geadviseerd goed op te letten welke supplementen je consumeert tijdens de zwangerschap. Supplementen met daarin soja of fyto-oestrogenen kunnen ook veel isoflavonen bevatten, dus houd dat ook goed in de gaten.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard