1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Noten eten tijdens de zwangerschap

  Gepubliceerd op: 1-13-2021Bewerkt op: 2-5-2021
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-13-2021Bewerkt op: 2-5-2021
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Kan je noten eten tijdens je zwangerschap? Iedereen weet dat noten ontzettend gezond zijn en veel voedingsstoffen bevatten, maar welke voordelen heeft het voor jou en je baby tijdens de zwangerschap?

  Noten eten als je zwanger bent

  Noten zijn hartstikke gezond als je zwanger bent en je kunt ze dus gerust dagelijks eten! Noten zitten vol met voedingsstoffen als foliumzuur, calcium, ijzer en vetzuren zoals omega 3 en omega 6, die onmisbaar zijn voor een goede ontwikkeling van je baby tijdens de zwangerschap. De onverzadigde vetten die veel noten bevatten kunnen het cholesterol in het bloed verlagen.

  Ieder notensoort kan verschillen in voedingswaarde en voedingsstoffen. Zo bevatten pecannoten veel zink, en hazelnoten juist weer veel vitamine E en madadamianoten veel onverzadigde vetten. Het is daarom ook aan te raden een grote variatie aan verschillende noten te eten tijdens de zwangerschap.

  Wel moet je opletten dat je niet te vaak noten eet die gezout zijn. Te veel zout tijdens de zwangerschap kan namelijk zorgen voor een te hoge bloeddruk, wat weer kan zorgen voor een verslechterde bloedtoevoer naar de baby, wat kan zorgen voor groeivertraging. Ongezouten noten zijn dus beter om te eten.

  Kunnen noten zorgen voor een slimmere baby?

  Niet alleen zijn noten goed voor de gezondheid, ook kunnen ze ervoor zorgen dat je een slimmere baby krijgt! Dat is gebleken uit onderzoek van het Spaanse Institute for Global Health. Als je in het eerste trimester 90 gram noten per week eet, zou je meer kans hebben om een intelligent kindje te krijgen. Bij dit onderzoek werden 2200 moeders gevraagd tijdens het eerste en derde trimester een eetdagboek bij te houden. Bij hun kinderen toen zij 18 maanden, 5 en 8 jaar waren, werden vervolgens standaardtesten uitgevoerd om hun neurologische ontwikkeling te volgen. Wat bleek: als een moeder tijdens het eerste trimester 90 gram noten per week had, scoorde het kind hoger op deze testen: zo hadden zij een sterker werkgeheugen en een langere aandachtsspanne.

  Deze positieve invloed van de noten op het ongeboren kind is te danken aan het foliumzuur en de essentiële vetzuren die noten bevatten. De vrouwen in dit onderzoek aten vooral pinda’s, walnoten, amandelen, hazelnoten en pijnboompitten.

  Notenallergie en zwangerschap

  Uit ander onderzoek van het Satens Serum Institute in Kopenhagen is gebleken dat het consumeren van noten tijdens de zwangerschap de kans verkleint op een allergie bij het kind. Zo zouden kinderen waarvan de moeder tijdens de zwangerschap noten heeft gegeten tot hun zevende levensjaar minder kans hebben om astma te krijgen. Het is dus een fabeltje dat het eten van noten als je zwanger bent de kans op een allergie juist vergroot.

  Lekker (ongezouten) noten eten dus tijdens de zwangerschap! Ook notenpasta of pindakaas van 100% noten telt mee voor je dagelijkse portie noten!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard