1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  Pepernoten eten als je zwanger bent

  Gepubliceerd op: 11-2-2020Bewerkt op: 6-1-2022
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 11-2-2020Bewerkt op: 6-1-2022
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Heerlijk zo'n handje pepernoten (of stiekem de hele zak). Grote kans dat je er tijdens je zwangerschap nog net iets meer zin in hebt dan normaal. De schappen liggen er vol mee. Niet alleen de traditionele kruidnoten of pepernoten, maar ook chocolade pepernoten, truffel pepernoten en noem maar op. Maar is de pepernoot eigenlijk wel zo'n verstandige snack wanneer je zwanger bent? Eén van de ingrediënten is namelijk kaneel. Kortom: mag je tijdens je zwangerschap pepernoten eten?

  Pepernoten of kruidnoten eten tijdens je zwangerschap

  Tijdens je zwangerschap ben je net iets gevoeliger voor lekkernijen, tja die zwangerschapscravings.. Je begint met een onschuldig handje pepernoten en al snel betrap je jezelf erop dat de hele zak leeg is, oeps. Voor alle snacks geldt natuurlijk: geniet, met mate. Gezonde voeding is natuurlijk erg belangrijk voor jou en je baby. Maar we snappen dat je je soms volledig overgeeft aan de zwangerschapscravings. Er zijn wel een aantal voedingsmiddelen waar je op moet letten wanneer je zwanger bent, de pepernoot is hier één van.

  Wel of geen pepernoten tijdens de zwangerschap?

  Mag ik nou wel of geen pepernoten tijdens mijn zwangerschap? Hoor ik je denken. Ja, je mag pepernoten eten tijdens je zwangerschap, maar let wel op de hoeveelheid. In pepernoten zit namelijk kaneel. Een lekkere smaakmaker, maar in kaneel zit de smaakstof coumarine. Coumawat? Deze smaakstof heb je waarschijnlijk al vaak binnengekregen zonder dat je je ervan bewust was. Coumarine zorgt voor de smaak en geur van kaneel, vooral bij Chinese kaneel. Dus niet alleen uitkijken met de pepernoot, maar eigenlijk alles waar deze smaakstof voor wordt gebruikt. Dit vind je in veel sinterklaaslekkernijen terug, zoals speculaas en taai taai.

  Waarom is coumarine schadelijk?

  Coumarine lijkt een onschuldige smaakmaker maar is een plantengifstof en wordt ook ingezet als anti-stollingsmiddel. Er is nog geen bewijs voor de daadwerkelijke effecten, maar je kunt je voorstellen dat een grote hoeveelheid coumarine niet bevordelijk is voor je bloedsomloop en lever.

  Hoeveel pepernoten mag je eten tijdens je zwangerschap?

  Opletten met de hoeveelheid pepernoten dus, maar hoeveel is verantwoord? Dit is voor elke vrouw anders. Het hangt namelijk af van je gewicht. De regel is: per 10kg, 1 miligram per dag. Ga je uit van 60kg, dan is dit dus 6 miligram. Om het risico al zo goed mogelijk te beperken, geldt er in Europa voor voedingsmiddelen zoals speculaas en pepernoten een regel van maximaal 50 mg coumarine per kilogram. Voor jou geldt dan: per kg, mag je 2 gram pepernoten. Bij een gewicht van 80kg is dit dus 160 gram pepernoten. Die hele zak pepernoten kun je dus beter laten staan, maar een hand vol kan dus prima. Zoals eerder genoemd, geldt ook voor alle andere voedingsmiddelen met kaneel dat je hier goed op moet letten.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard