1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Koffie en thee tijdens zwangerschap

    Gepubliceerd op: 9-4-2018Bewerkt op: 3-7-2024
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 9-4-2018Bewerkt op: 3-7-2024
    Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Sharon Looyen
    Een lekkere kop koffie of thee, is dat eigenlijk wel zo verstandig als je zwanger bent? Of is het beter om de hoeveelheid kopjes koffie en thee te verminderen tijdens je zwangerschap? Wij vertellen je er meer over!

    Koffie en thee tijdens zwangerschap

    Koffie en thee laten staan wordt vaak gezien als een hele opgave door veel aanstaande moeders. Maar waarom is koffie of thee eigenlijk slecht voor je baby? Dit heeft alles te maken met cafeïne. Cafeïne is een alkaloïde (net als o.a. nicotine, morfine en cocaïne).

    Zo onschuldig is dat kopje koffie of thee dus niet. Cafeïne is een opwekkende stof met een stimulerend effect op het centrale zenuwstelsel. Een grote hoeveelheid cafeïnehoudende producten kan je vruchtbaarheid verminderen en de kans op een miskraam vergroten.

    Effecten op baby

    Wist je dat wanneer jij cafeïne binnenkrijgt, dit in de placenta van je baby terecht komt? Jouw lichaam kan deze stof snel verwerken, maar je ongeboren baby kan dit nog niet. Je baby heeft dus langer last van de effecten van cafeïne. De hartslag van je baby gaat omhoog en je baby wordt erg onrustig. Dit heeft een slechte invloed op de ontwikkeling van je baby.

    Volgens verschillende studies kan cafeïne een lager geboortegewicht veroorzaken. Daarnaast is maagzuur ook een goede reden om cafeïne te laten staan. Hierdoor neemt de hoeveelheid maagzuur namelijk juist toe.

    Effecten op de mama

    Een glaasje cola of een kop koffie tijdens de maaltijd heeft ook effect op de opname van vitamines en mineralen. Hierdoor neemt je lichaam bijvoorbeeld vitamine C minder goed op.Vitamine Cis nodig voor de ijzer opname. Het moment van koffie of thee drinken heeft dus wel degelijk invloed. Zorg dat er minimaal een half uur tussen het eten en de cafeïne inname zit.

    Theïne

    Thee bevat ook een soort cafeïne, namelijk theïne. De hoeveelheid is wel 50% minder dan in koffie. De hoeveelheid theïne verschilt per theesoort. Zwarte thee bevat te meeste theïne. Rooibosthee bevat daarentegen geen theïne. Ben je een echte theeleut, drink dan thee zonder theïne. Je kunt ook eenvoudig de hoeveelheid cafeïne/theïne verminderen. Laat het theezakje eerst 30 seconden in het water trekken en gooi dit water weg. Gebruik vervolgens hetzelfde theezakje voor een kop thee. Je hebt de meeste cafeïne/theïne dan met het eerste water weggegooid.

    Wat mag wel?

    Je kunt beter niet meer dan 200 mg cafeïne (twee kopjes koffie) per dag gebruiken als je zwanger bent. Vooral ook omdat er steeds meer door onderzoeken aan het licht komt dat koffiegebruik tijdens de zwangerschap ook effect kan hebben op het gewicht van je kindje op latere leeftijd. Zo kan het overgewicht in de hand werken.

    Hoeveelheid cafeïne per drankje:

    • Kopje koffie (125 ml): 85 mg
    • Kopje zwarte thee (125 ml): 45 mg
    • Glas chocolademelk (150 ml): 30 mg
    • Glas cola (150 ml): 5 tot 35 mg
    • Blikje energydrank (250ml): 88 mg
    • Cafeïnevrije koffie (125 ml): 2 tot 6 mg

    Wat mag je niet eten, en waar heb je nu écht baat bij tijdens de zwangerschap? Leer het met de voedingscursus, deel van ons online cursuspakket van 12 cursussen

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard