1
×

Inbox

  • Notificaties0
  • Taken0

Notificaties

    Terug

    Eieren tijdens de zwangerschap

    Gepubliceerd op: 1-11-2021Bewerkt op: 1-12-2021
    ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 1-11-2021Bewerkt op: 1-12-2021
    Geschreven door: ZP® - Magazine
    Een eitje is altijd lekker, maar mag je tijdens de zwangerschap eigenlijk wel eieren en eierproducten eten? Moeten ze dan altijd gekookt of gebakken zijn, of kunnen rauwe eieren ook als je zwanger bent?

    Ei eten als je zwanger bent

    Eieren zijn een uitstekende bron van vitaminen en mineralen, zoals calcium en choline. Daarom zijn ze dan ook een uitstekend voedingsmiddel om te eten tijdens de zwangerschap. Maar natuurlijk moet je bij al het eten wat je eet als je zwanger bent extra opletten op hoe het gekookt is zo ook bij eieren. Eieren kunnen namelijk in rauwe vorm de salmonella bacterie bevatten, waar je als zwangere erg ziek van kan worden. Dat geldt ook voor producten waar rauw ei in is verwerkt.

    Deze eierproducten en -gerechten mag je wel en niet eten

    Het eten van rauwe eieren en gerechten waarin rauwe eieren zijn verwerkt wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Dat komt door de salmonella bacterie die eieren kunnen bevatten, waar de zwangere erg ziek van kan worden. Deze bacterie is gelukkig niet schadelijk voor de baby, maar het is altijd beter besmetting te vermijden door bijvoorbeeld voor het gebruik de eieren te wassen en ze te bewaren in de koelkast. Een salmonellabacterie kan niet overleven bij een temperatuur hoger dan 70 graden.

    Deze eieren en eierproducten mag je allemaal wel en niet eten tijdens de zwangerschap:

    • Gekookt ei: bij een zacht gekookte ei is de kans op salmonellabesmetting erg klein, maar wel aanwezig. Het is dus beter om een hard gekookt ei te eten. Het advies is om een ei minimaal 8 minuten te koken.
    • Roerei: een roerei mag je eten zolang het eiwit en de dooier goed zijn doorbakken.
    • Gebakken ei of spiegelei: een gebakken ei mag je eten zolang het eiwit- en geel maar goed gaar zijn.
    • Gepocheerd ei: een gepocheerd ei kan je eten zolang het eigeel maar niet meer vloeibaar is.
    • Omelet: een omelet mag je gerust eten omdat het ei voldoende is verhit. Dat geldt ook voor gerechten als quiche en hartige taart.
    • Mayonaise/bearnaise-/hollandaisesaus: je mag mayonaise eten, maar let er wel op dat er geen rauwe eieren in verwerkt zitten. De mayonaises uit de supermarkt zijn over het algemeen veilig om te consumeren, want hierin zijn de eieren gepasteuriseerd. In restaurants kun je wel even beter navragen of de eieren niet rauw zijn. Dat geldt ook voor bearnaisesaus en hollandaisesaus.
    • Desserts (chocolademousse, meringue, crême brulée, tiramisu): in veel verschillende desserts worden soms rauwe eieren gebruikt, vooral in desserts als bavarois, chocolademousse en tiramisu. Eet desserts alleen als je zeker weet dat de eieren van tevoren verhit zijn en dus niet rauw zijn verwerkt. Meringue wordt meestal wel gemaakt van eiwitten die voldoende zijn verhit (boven 70 graden) en dus veilig zijn. Toetjes in de supermarkt zijn meestal ook veilig om te eten, omdat ze haast altijd erg bewerkt zijn waardoor er geen rauw ei meer in te vinden is.

    Eet jij af en toe een eitje tijdens de zwangerschap?

    • Feed

    • Mijn week

    • Cursusportaal

    • Community

    • Dashboard