1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De 10 meest gestelde vragen tijdens de Papaklas

  Gepubliceerd op: 2-15-2018Bewerkt op: 2-20-2020
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 2-15-2018Bewerkt op: 2-20-2020
  Geschreven door: ZP® - MagazineMedisch rereviewd door: Floris Regouin en Sander de Heer - Papaklas
  De Papaklas is een maandelijkse, informele en informatieve informatieavond waar we met een biertje erbij alle thema’s, zorgen en vragen die aanstaande vaders hebben, bespreken. In dit artikel vind je de tien meest gestelde vragen tijdens onze informatieavonden.

  Mijn zwangere vriendin heeft het over niets anders en ik voel het nog niet echt. Is dat gek?

  Nee, zeker niet. Je vriendin voelt het kleintje daadwerkelijk in haar buik en maakt het lichamelijke veranderingsproces mee. Voor de man wordt het pas echt concreet als je het kleintje in je armen hebt. Probeer je vriendin toch ook tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te helpen en te ontlasten. Het is niet alleen loodzwaar voor haar, maar deze bijzondere periode wil je ook samen doormaken.

  Mijn vriendin heeft alles alles rondom de bevalling al geregeld. Wat moet ik nog doen?

  Tijdens de bevalling ben jij de ceremoniemeester en zul je alles in goede banen moeten leiden. Bemoei je er dus mee, en weet op z’n minst precies wat zij in gedachte heeft. Een baarkruk? Muziek? Pijnbestrijding? Het kan zijn dat zij er al een mening over heeft, maar dat jij het ter plekke moet regelen of communiceren.

  Hoe houd ik mijn schoonmoeder weg bij de bevalling?

  Bespreek dit ruim van te voren met je vriendin! Het is prettig als ze dit in een vroeg stadium met haar moeder bespreekt. Het is júllie relatie, júllie kind en dus doe je ook wat júllie prettig vinden. Sommige moeders en schoonmoeders vinden dat lastig.

  Hoe kan ik de kraamvisite in goede banen leiden?

  Vrienden die zelf kinderen hebben, kennen de regels: een kopje koffie, beschuit met muisjes en na driekwartier weer opstappen. Bezoek zonder kinderen, moet je écht vooraf uitleggen dat het niet de bedoeling is dat ze een hele avond komen borrelen en bijpraten. Vraag of ze wat te eten meenemen, dat s heel handig, en zeg af als het niet uitkomt.

  Wat kan ik verwachten van de kraamzorg?

  De kraamverzorgende is er voor moeder en kind. Ze doet dus licht huishoudelijk werk en zorgt dat de moeder haar rust krijgt en helpt met het in bad zetten, verschonen en aanleggen van de baby. De meesten zijn ook behulpzaam als er kraamvisite is en zetten ook zeker voor papa een kop koffie, maar ze doen geen boodschappen!

  Wanneer slaapt een kind door?

  Dat ligt eraan. De eerste weken sowieso niet, want dan hebben ze nog een nachtvoeding nodig. Maar sommige baby’s pikken wonderbaarlijk snel een nachtritme op en hoor je na een week of zes al niet meer tussen middernacht en de vroege ochtend. Houd er rekening mee dat het de eerste drie maanden wel lastig kan zijn. Een baby, en ook jullie, moeten een ritme vinden. Dat duurt even. Je kunt het wel bespoedigen door veel rituelen in te bouwen. Van een bad worden ze loom, als je erna ook nog telkens een liedje zingt, je stem dempt en de gordijnen sluit, krijgt een kindje al snel door dat de avond begint. Houd bij slaapjes overdag de gordijnen open en praat op gewone toon.

  Hoe reageer ik op mijn supersensitieve, emotionele zwangere vrouw?

  Er leeft een wezentje in je vrouw dat van jou is! Haar lichaam bereidt zich voor op alles wat er komen gaat. Houd daar rekening mee. Ze is zichzelf niet helemaal en de hormonen gieren door haar lijf. Buig mee, help haar herinneren als ze veel vergeet, eet minder knoflook en poets vaker je tanden.

  Kost een baby echt een Ferrari?

  Het is allemaal niet goedkoop, maar het is ook maar hoe je het regelt. De eerste twee jaar mag een kind nog gratis mee in het vliegtuig, tot zijn vierde mag hij nog in veel attractieparken gratis naar binnen. Laat hem al snel mee eten met de pot en kijk telkens wat je écht nodig hebt. Online en via vrienden zijn een hoop babyspullen tweedehands te krijgen. Sommige dingen gebruik je amper of maar kort. Kruiken zijn onnodig in de zomer en zomerjurkjes in maatje 56 zijn voor een kindje dat wordt geboren in de winter, overbodig.

  Kan ik het beste direct aan het werk gaan na de bevalling omdat je toch kraamzorg hebt?

  Nee, de eerste week is zo bijzonder dat je die wil meemaken. Je zit nog op een roze wolk, slaapt amper en moet zoveel regelen, dat geconcentreerd je werk doen vrijwel onmogelijk is. Bovendien kun je juist erg veel leren van de kraamverzorgende.

  Wat is de grootste verandering?

  Dat je alles moet plannen. Er moet elke avond tenminste één van jullie twee thuis zijn. Even adhoc bij een vriend langs, of een feestje dat uitloopt, heeft direct gevolgen voor de planning. Een gedeelde agenda wordt een uitkomst. Je runt met elkaar een bedrijf, dat in het begin hard werken is, maar al snel went.

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard