1
×

Inbox

 • Notificaties0
 • Taken0

Notificaties

  Terug

  De laatste maand van je zwangerschap doorkomen met deze tips

  Gepubliceerd op: 4-7-2020Bewerkt op: 7-26-2023
  ZP® - Magazine Gepubliceerd op: 4-7-2020Bewerkt op: 7-26-2023
  Geschreven door: ZP® - Magazine
  Dat de laatste loodjes van de zwangerschap het zwaarst wegen? Daar zijn vele zwangeren het wel over eens. Qua gewicht, vergeetachtigheid, nerveusheid voor de bevalling, nesteldrang, slecht slapen en het eindeloze wachten zit het allemaal niet mee! Wat kun je doen om de laatste maand van je zwangerschap rustig en gezond door te komen?

  Zwangerschapskwaaltjes op zijn top

  De laatste maand van de zwangerschap zit vol zwangerschapskwaaltjes die je eerder misschien nog niet had ervaren. Zwangerschapsdementie, een reusachtige buik waarmee je slecht slaapt, vermoeidheid, nesteldrang, rugpijn, gezwollen voeten en misschien aambeien, een blaasontsteking of zwangerschapsincontinentie: het komt allemaal veel voor in die laatste maand!

  Tips om de laatste maand makkelijk en gezond door te komen

  Door al deze fysieke en mentale kwaaltjes is het daarom belangrijk dat je veel rust pakt in de laatste maand van de zwangerschap om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de bevalling. En je moet jezelf natuurlijk niet te gek maken over de bevalling en het krijgen van een baby! Hier volgen tips om de laatste maand van de zwangerschap te ‘overleven’:

  • Geef zwaar fysiek werk uit handen

  Daarmee doe je je hoogzwangere lichaam een groot plezier. Probeer geen zware dingen te tillen en beperk huishoudelijke taken tot lichte klusjes. Sjouwen en veel lichamelijke inspanning is nu even niet ideaal voor jou en je lichaam. Hopelijk kan hierbij je partner, een familielid, een vriend/vriendin of anders huishoudelijke hulp helpen!

  Alles weten over de zwangerschap en bevalling? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Doe afspraakjes en activiteiten in je eigen tempo

  Vrienden en vriendinnen moeten nu eenmaal begrijpen dat je hoogzwanger bent en daarom niet meer zo beschikbaar bent voor sociale gelegenheden als voorheen. Doe dingen lekker in je eigen tempo en zorg ervoor dat het je niet te veel wordt. Rust en je goed voelen is op dit moment het allerbelangrijkste! Dit is meestal wel gemakkelijk, omdat de meeste zwangere vrouwen naarmate de bevalling nadert erg in zichzelf keren.

  • Maak jezelf niet iedere dag gek met: dit kan dé dag zijn!

  Het is verleidelijk om met 37 weken te denken: ‘ja, nu kan het elk moment beginnen!’ Er zijn inderdaad vrouwen die met 37 weken bevallen, maar het is waarschijnlijker dat de bevaldatum dichterbij de uitgerekende datum zal liggen, misschien zelfs nog een stuk erna! Maak jezelf dus niet te nerveus door vanaf week 37 te denken dat ieder dag de dag kan zijn, maar geniet van ieder moment dat je baby nog in je buik zit en je nog even tijd hebt om te rusten en voorbereiden. Het is echter wel een goed idee om je vluchttas al vanaf week 36 klaar te hebben staan!

  • Ga vooral de deur uit als je daar zin in hebt

  Het kan zijn dat je er juist geen zin in hebt, maar als je er wél zin in hebt, ga dan vooral nog lekker een wandeling maken, koffietje doen of afspreken met vriendinnen. Nu kan het nog, want zometeen zal je een aantal weken lang ieder vrij momentje willen pakken om te herstellen van de bevalling. Door een zo normaal mogelijk leven te leiden tijdens de laatste maand, komt er ook niet zoveel nerveusheid en nadruk op de voorbereiding op de bevalling te liggen.

  • Maak overal lijstjes voor

  Dat is handig als je last hebt van vergeetachtigheid of zwangerschapsdementie! Op die manier hoef je belangrijke dingen voor de komst van de kleine niet te vergeten. Bovendien geeft het vaak een erg voldaan gevoel om lekker dingen van je lijstjes af te kunnen strepen, zo heb je ook het idee dat je bezig blijft in die laatste maand!

  • Breng extra tijd door met kinderen die je al hebt

  Heb je al andere kinderen? Gebruik dan deze laatste weken om extra veel liefde en aandacht aan ze te geven voordat de baby komt. Zometeen zullen ze die aandacht moeten delen met een ander kindje! Leg je kinderen in die laatste maand, indien oud genoeg, ook meerdere keren uit dat de baby nu écht bijna komt.

  • Laat jezelf in de watten leggen en neem rust

  Alle beetjes rust, slaap, en verwenning voor jezelf die je nu nog kunt pakken, zou je moeten pakken! Je zult zien dat het niet overdreven is wanneer sommige moeders zeggen dat je géén tijd voor jezelf hebt in die eerste weken met de baby. En de aankomende jaren zal je nachtrust ook niet top zijn. Een lekkere zwangerschapsmassage, een extra dutje, een meditatie, manicure of een partner die iedere ochtend een lekker ontbijtje voor je kan maken, is dus in die laatste maand echt geen overbodige luxe!

  Wat heb jij gedaan om de laatste maand van de zwangerschap door te komen? Vond je het zwaar? Laat het ons weten in een reactie!

  Alles weten over de zwangerschap en bevalling? Dat kan met ons online cursuspakket van 12 cursussen, vergoed door de meeste zorgverzekeraars!

  • Feed

  • Mijn week

  • Cursusportaal

  • Community

  • Dashboard