img

De financiële kraamlijst - tweede trimester

Je bent er intussen achter dat er heel wat geregeld moet worden wanneer je een kind krijgt. In dit artikel lees je wat je in het tweede trimester onder handen mag gaan nemen.

Kraamzorg regelen

Meld bij je zorgverzekeraar dat je zwanger bent. Je krijgt dan een lijst met kraamzorgbureaus waaruit je kunt kiezen. Kraamzorg wordt vergoed door je basisverzekering. Afhankelijk van je verzekering betaal je een eigen bijdrage.

Kraampakket aanvragen

Bij je zorgverzekeraar kun je een kraampakket aanvragen. In het kraampakket zitten dingen die de verloskundige bij de bevalling nodig heeft. Gaasjes bijvoorbeeld. En een navelstrengklem.
Soms is het kraampakket gratis. Bij andere zorgverzekeraars moet je betalen. Goed om even te checken.

Zwangerschapsverlof aanvragen

Vraag een zwangerschapsverklaring aan je verloskundige. Je hebt deze verklaring nodig voor je werkgever. Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. Het bevallingsverlof kun je ook in delen opnemen. In je arbeidsovereenkomst of je cao lees je waar je precies recht op hebt.

Wil je langer thuis zijn? Vraag dan aan je werkgever of je extra vrije dagen kunt kopen.

Werk je als zelfstandige? Dan heb je misschien recht op een ZEZ-uitkering. Deze zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen kun je aanvragen bij het UWV.

Ongeboren kind erkennen

Niet getrouwd? Dan moet de vader de ongeboren vrucht erkennen. Dit is gratis en kan bij de gemeente waar je woont. Let op: de toekomstige moeder moet mee naar het gemeentehuis om te ondertekenen.

Babybudget opstellen

Ledikant, commode, kinderwagen… Koop je alles nieuw voor de baby dan kom je al snel uit op € 3.500. Het is dus de moeite waard om op andere manieren dan nieuwe kopen aan je spullen te komen.
Veel spullen heb je maar tijdelijk nodig. Kijk eens op Marktplaats of www.reshopper.com. Lenen is ook een prima alternatief!

Reken op zo’n € 300,- aan babykleren en spullen voor de eerste maanden. Op de site van het Nibud lees je alles over de kosten van een baby.

Download hier de financiële kraamlijst 3-6 maanden zwanger

Auteur van dit artikel:
Tom de Ouden - financieel adviseur
Ik ben Tom de Ouden (1979), financieel adviseur in Purmerend, waar ik samen met mijn collega een eigen kantoor heb. Als financieel adviseur help ik mensen bij het maken van financiële keuzes.

Bewaren:
Laat van je horen! Was dit waardevol voor jou?

Dagelijks handige info over jouw zwangerschap? Volg ons!