Wil je persoonlijk nieuws ontvangen en op de hoogte zijn van alle kanalen die je volgt?

Blijf op de hoogte!

Ontvang nieuws speciaal voor jou!

ZwangerBuitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

ZP® - Magazine

, 2 December 2019 19:06Laatste update op: 23 June 2020 02:24

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap treedt op wanneer de bevruchte eicel zich hecht op een andere plaats dan in de baarmoeder. Het verwijderen van het embryo is in dit geval noodzakelijk.

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Bijna alle buitenbaarmoederlijke zwangerschappen vinden plaats in de eileider. De eileiders zijn niet ontworpen om een groeiend embryo te huisvesten; dus kan de bevruchte eicel zich niet goed ontwikkelen en kunnen er ernstige complicaties optreden. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap komt gemiddeld voor bij 1 van de 50 zwangerschappen.

Wat moet er gebeuren in het geval van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Wanneer er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap moet er zo snel mogelijk contact worden opgenomen met een arts, zodat er direct een behandeling gestart kan worden. Wanneer de embryo niet door het lichaam zelf afgestoten wordt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te laten verwijderen. Het hangt van het stadium van de zwangerschap af welke methode gebruikt wordt.

Hoe herken je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Scherpe of stekende pijn die kan komen en gaan en in intensiteit varieert. Je kan pijn voelen in je bekken, je buik of zelfs je schouder en nek. Als gevolg van het bloed van een gescheurde buitenbaarmoederlijke zwangerschap die zich ophoopt onder het middenrif.

  • Vaginale bloeding, die zwaarder of lichter is dan je normale menstruatie.

  • Je heel zwak voelen, misselijk of duizelig zijn of zelfs flauwvallen.

Het is belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met een arts als je scherpe pijn ervaart die langer dan een paar minuten aanhoudt of als je bloedt.

Meer over dit onderwerp:

  • Medisch
  • Magazine

  • Mijn week

  • Zoeken

  • Dashboard